Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

 

Συνέντευξη Α. Παυλικκά υποψηφίου του ΑΚΕΛ-Αριστερά

Νέες Δυνάμεις στην εφημερίδα «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ»

1)    Γιατί αποφάσισες να κατέλθεις υποψήφιος με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω ότι έχω εκλεγεί από την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ-Λευκωσίας και αυτό αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή. Επωμίζομαι λοιπόν μεγάλες ευθύνες για να δώσω όλες μου τις δυνάμεις ούτως ώστε το ΑΚΕΛ να είναι πάλιν ισχυρό στη Νέα Βουλή. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό ΑΚΕΛ πάνω στο οποίο βασίζεται ο εργαζόμενος, ο απλός άνθρωπος για να προστατευτούν και να επεκταθούν οι κατακτήσεις του, να βελτιωθεί το βιοτικό του επίπεδο.

2)    Πως εκτιμάς την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας;

 

Η εικόνα της οικονομίας είναι γενικά θετική αφού ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 3,8% ο ρυθμός πληθωρισμός στο 2,6%, η ανεργία στο 3,8% το δε δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,4% σε σύγκριση με 7,3% που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία, προβλήματα διαχρονικά που σχετίζονται με την χαμηλή παραγωγικότητα που επικρατεί στις περισσότερες επιχειρήσεις (χαμηλό επίπεδο διεύθυνσης και οργάνωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, περιβάλλοντος εργασίας κλπ.) Το αποτέλεσμα είναι η οικονομία να στηρίζει την ανάπτυξη της στις Υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του Τουρισμού. Είναι εδώ που πρέπει να γίνουν τομές ούτως ώστε να στηριχθεί και να αναπτυχθεί  η Βιομηχανία και η Αγροτική Οικονομία, χωρίς να παραγνωρίζεται ο τομέας του τουρισμού ο οποίος χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση.

 

3)    Πολλά λέγονται για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια που επικρατεί στην αγορά. Ποια η δική  σου θέση ως οικονομολόγου;

 

Ta επίσημα στοιχεία δείχνουν πως τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων έχουν αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια (2,9% το 2003, 2,5% το 2004 και 2,2% το 2005). Τούτο σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών που διαβρώνεται λόγω της αύξησης των τιμών όχι μόνο αποκαθίσταται αλλά βελτιώνεται.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν δόση αλήθειας τα όσα εκφράζονται από τους καταναλωτές για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και για το καλάθι της νοικοκυράς.

Είναι πιθανόν το καλάθι της νοικοκυράς να γίνεται πιο ελαφρύ όχι τόσο από τις αυξήσεις στις τιμές αλλά από τις δημιουργούμενες νέες ανάγκες που η καταναλωτική κοινωνία φέρνει μαζί της. Τις νέες αυτές ανάγκες των νοικοκυριών θα τις διαχωρίσουμε:

       - σε εκείνες που δημιουργούνται εξ’ αιτίας της τεχνολογικής προόδου π.χ. κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδύκτιο, DVD, τηλεοράσεις plasma κλπ.

       -και σ’ εκείνες που δημιουργούνται λόγω των προβλημάτων στην Παιδεία, Συγκοινωνίες, Υγεία κλπ. (π.χ. φροντιστήρια, αγορά 2-3 αυτοκινήτων σε κάθε σπίτι, περίθαλψη, αγορά φαρμάκων κλπ.). Σ’ αυτούς λοιπόν τους τομείς θα πρέπει το κράτος να επέμβει.

 (4)             Είστε συνδικαλιστής σε μια Οργάνωση που αντιτάχθηκε στην αφαίρεση των φόρων κατανάλωσης από τον υπολογισμό της ΑΤΑ. Η αντιπολίτευση λεει πως, αφού τώρα είστε στην κυβέρνηση γιατί δεν πιέζεται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της;

Είναι γεγονός ότι από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 3% του συνολικού τους μισθού. Στόχος μας είναι η επαναφορά του συστήματος ως είχε πριν το 1999. Ένας στόχος δύσκολος λαμβάνοντας υπόψη τον συσχετισμό των δυνάμεων στη συγκυβέρνηση. Όμως το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ προσπαθεί μέσω των συμβάσεων να κερδίσει σταδιακά αυτό το χαμένο ποσοστό, στόχος κατά τη γνώμη μου εφικτός.

(5)             Εσωτερική διακυβέρνηση. Τι άλλο αναμένεις από την κυβέρνηση;

Αναμένουμε εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιέχονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Τάσου Παπαδόπουλου. Παρόλο ότι έχουν δοθεί σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα στους συνταξιούχους και στους δισπραγούντες  λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προωθηθούν μέτρα

-   στεγαστικής πολιτικής κυρίως για τα νεαρά ζευγάρια

-   για αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις £12000

-   για παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος στους συνταξιούχους

-   για επέκταση του επιδόματος μάνας για όλες τις πολύτεκνες μάνες.

-   Για αύξηση των συντάξεων κλπ.

(6)             Γιατί το ΑΚΕΛ επιμένει στην αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη το 2009;

 

Η Κυβέρνησης έχει αποφασίσει ότι το 2008 πρέπει να ενταχθούμε στην ΟΝΕ και να υιοθετήσουμε το ευρώ. Η δική μας θέση είναι όπως η ένταξη μπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο (2009) γιατί:

-     Θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην ενημέρωση του κόσμου και στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων για να αποφευχθεί η στρογγυλοποίηση και η αύξηση των τιμών.

  • Η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα άσκησης πιο γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής
  • Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα υιοθετεί το Ευρώ θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, στα φαρμακεία, στην αγορά γης (λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων στην Ε.Ε.) γεγονός που θα δημιουργήσει χάος στην αγορά.

(7)             Σε ποιούς τομείς θα επιθυμούσες να δραστηριοποιηθείς στην περίπτωση εκλογής σου;

 

Oι τομείς που θα ήθελα να δραστηριοποιηθώ είναι η οικονομία, οι νομοθεσίες της .Ε.Ε, τα εργατικά ζητήματα, τα θέματα καταναλωτών. ΄Αλλωστε είμαι υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών της ΠΕΟ από το 1991, που ασχολείται μ’ αυτά τα ζητήματα και η πολύχρονη εμπειρία μου πιστεύω ότι θα βοηθήσει το κόμμα να παίρνει ορθές και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Βέβαια εκείνο που προέχει για μένα είναι η ευημερία του απλού ανθρώπου, των εργαζομένων, άλλωστε όσα κερδίθηκαν δεν ήλθαν από μόνα τους, αλλά χρειάστηκαν σκληροί, επίμονοι και πολλές φορές αιματηροί αγώνες όπου το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ πάντα διαδραμάτιζαν πρωτοπόρο και καθοριστικό ρόλο.

Λευκωσία 7/4/2006

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ