Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

  

Απαντήσεις Α. Παυλικκά σε ερωτήματα της εφημερίδας «Χαραυγή».

1.     Με ποια συναισθήματα κατέρχεσαι για πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις;

     Κατ’ αρχήν πρέπει να πω ότι είναι τιμή μου που βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Με την εκλογή μου από τη κομματική βάση του Κόμματος επωμίζομαι μεγαλύτερες ευθύνες για να δώσω όλες μου τις δυνάμεις – όπως και οι άλλοι υποψήφιοι- για να αναδειχθεί πάλιν το ΑΚΕΛ πρώτη δύναμη στη βουλή. Η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό ΑΚΕΛ. Έρχονται δύσκολες μέρες τόσον όσο αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία με την εισδοχή μας στη Ευρωζώνη. Η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό το συντομότερο δυνατό, η προστασία των κατακτήσεων των εργαζομένων και η περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού είναι οι βασικοί μας στόχοι.

2.     Πως κρίνεις και εκτιμάς τη διαχρονική συμβολή του ΑΚΕΛ στο κοινοβουλευτικό έργο;

Τεράστια είναι η διαχρονική συμβολή του ΑΚΕΛ στην πρόοδο και ευημερία του λαού. Μέσα από τη Βουλή το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στη ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων όπως είναι το αναλογικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εκάστοτε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η νομοθεσία για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων, διάφορες νομοθεσίες που αφορούν τις εργαζόμενες γυναίκες (ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, άδεια μητρότητας, γονική άδεια κ.λ.π), επιδόματα πολυτέκνων, αντισταθμιστικές χορηγίες για συνταξιούχους κ.λ.π. Πέραν τούτων το ΑΚΕΛ ως υπεύθυνο κόμμα ψήφιζε πάντα στους Προϋπολογισμούς του κράτους ανεξάρτητα ποιος βρισκόταν στην εξουσία, κάνοντας όμως παρεμβάσεις και τροποποιήσεις που είχαν σαν στόχο την έγκριση ή αύξηση κονδυλίων για κοινωνικές παροχές, για την παιδεία, την υγεία κ.λ.π.

3.     Στόχος του ΑΚΕΛ είναι η διατήρηση των ποσοστών, ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο που έχει σήμερα, τόσο στον πολιτικό όσο και στον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Πιστεύεις πως είναι εφικτός αυτός ο στόχος και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί;

Ο στόχος του ΑΚΕΛ για διατήρηση των ποσοστών του, πιστεύω, ότι είναι εφικτός:

-         Αν συνεχίσουμε να  απευθυνόμαστε στο λαό με ξεκάθαρες θέσεις, με επιχειρήματα και ειλικρινή και υπεύθυνο λόγο χωρίς λαϊκισμό και εύηχα χωρίς περιεχόμενο συνθήματα.

-         Αν όλοι μας, υποψήφιοι και κομματικό σύνολο, δουλέψουμε σκληρά μπαίνοντας και στο τελευταίο σπίτι του κάθε ψηφοφόρου εξηγώντας με απλά λόγια τις θέσεις και τους στόχους του κόμματος. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η επαφή με το ψηφοφόρο κερδίζει σε ποσοστά την εμφάνιση στην τηλεόραση ή στα άλλα μέσα ενημέρωσης.

4.     Σε ποιους τομείς θα επιθυμούσες να δραστηριοποιηθείς στην περίπτωση εκλογής σου;

Οι τομείς που θα ήθελα να δραστηριοποιηθώ είναι η οικονομία, οι νομοθεσίες της Ε.Ε, τα εργατικά ζητήματα, τα θέματα καταναλωτών. Άλλωστε είμαι υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών της ΠΕΟ από το 1991, που ασχολείται μ’ αυτά τα ζητήματα και η πολύχρονη εμπειρία μου πιστεύω ότι θα βοηθήσει το κόμμα να παίρνει ορθές και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Βέβαια εκείνο που προέχει για μένα είναι η ευημερία του απλού ανθρώπου, των εργαζομένων, άλλωστε όσα κερδίθηκαν  δεν ήλθαν από μόνα τους, αλλά χρειάστηκαν σκληροί, επίμονοι και πολλές φορές αιματηροί αγώνες όπου το ΑΚΕΛ πάντα διαδραμάτιζε πρωτοπόρο και καθοριστικό ρόλο.

5.     Πως απαντά ο οικονομολόγος συνδικαλιστής της ΠΕΟ στους ισχυρισμούς του ΔΗΣΥ ότι οι μισθοί τα τελευταία χρόνια εξανεμίζονται και η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται ραγδαία λόγω της ακρίβειας;

Πολλά λέγονται και ακούονται από υποψήφιους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού όσο αφορά τις αυξήσεις των τιμών, το καλάθι της νοικοκυράς, την ακρίβεια, που όπως ισχυρίζονται υπάρχει στην αγορά.

Βέβαια τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν αφού δείχνουν πως τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνονται (2,9% το 2003, 2,5% το 2004 και 2,2% το 2005). Τούτο σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη που διαβρώνεται λόγω της αύξησης των τιμών όχι μόνο αποκαθίσταται αλλά βελτιώνεται.

Οι αυξομειώσεις των τιμών που επήλθαν τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα αυτές των καυσίμων αντικατοπτρίζονται στο Νέο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που μετά την αναθεώρηση και την πρόσθεση άλλων 150 προϊόντων και υπηρεσιών (σύνολο 678 τώρα) έχει γίνει πιο αντιπροσωπευτικός. Ο Δείκτης αυτός είναι η βάση για τον υπολογισμό του Τιμαριθμικού Επιδόματος. Έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αποζημιώνονται έστω και εκ των υστέρων (αφού το τιμαριθμικό υπολογίζεται κάθε εξάμηνο) από τις αυξήσεις των τιμών. Εξαίρεση αποτελούν οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης που από το 1999 μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν υπολογίζονται για σκοπούς τιμαριθμικού επιδόματος. Σαν αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 3% του συνολικού μισθού τους. Δηλαδή κάποιος παίρνει £600 τον μήνα- έχει χάσει £18 μηνιαίως ή £234 ετήσια.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι παρά την τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ο ρυθμός πληθωρισμού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (2,6% το 2005) και αυτό γιατί αυτή την περίοδο σημειώθηκαν και σημαντικές μειώσεις στις τιμές των αγαθών (αυτοκίνητα, εισαγόμενα προϊόντα κ.λ.π).

 Είναι η άποψη μου ότι υπάρχει μια δόση υπερβολή στις απόψεις των καταναλωτών, αλλά και των οργανωμένων φορέων, η οποία δημιουργείται κυρίως από το κλίμα που τα περισσότερα μέσα μαζικής επικοινωνίας καλλιεργούν όταν διαπιστώνονται κάποιες αυξήσεις. Δημιουργείται ένα είδος πανικού, που μας παρασύρει σε υπερβολικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν δόση αλήθειας τα όσα εκφράζονται για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και για το καλάθι της νοικοκυράς.

Είναι φανερό ότι το καλάθι της νοικοκυράς να γίνεται πιο ελαφρύ όχι τόσο από τις αυξήσεις στις τιμές αλλά από τις δημιουργούμενες νέες ανάγκες που η καταναλωτική κοινωνία φέρνει μαζί της.

Είναι πιθανόν το καλάθι της νοικοκυράς να γίνεται πιο ελαφρύ όχι τόσο από τις αυξήσεις στις τιμές αλλά από τις δημιουργούμενες νέες ανάγκες που η καταναλωτική κοινωνία φέρνει μαζί της. Τις νέες αυτές ανάγκες των νοικοκυριών θα τις διαχωρίσουμε:

(1) σε εκείνες που δημιουργούνται εξ’ αιτίας της τεχνολογικής προόδου

     π.χ. κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδύκτιο, DVD,

     τηλεοράσεις plasma κλπ.).

(2) και σ’ εκείνες που δημιουργούνται λόγω των προβλημάτων στην Παιδεία,

     Συγκοινωνίες, Υγεία κλπ. (π.χ. φροντιστήρια, αγορά 2-3 αυτοκινήτων σε

      κάθε σπίτι, περίθαλψη, αγορά φαρμάκων κλπ.). Σ΄αυτούς λοιπόν τους τομείς θα πρέπει το κράτος να επέμβει.

6.     Πότε κατά την άποψη σου είναι ο καταλληλότερος χρόνος για εισδοχή της Κύπρου στο ευρώ;

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι το 2008 πρέπει να ενταχθούμε στην ΟΝΕ και να υιοθετήσουμε το ευρώ. Η δική μας θέση είναι όπως η ένταξη μπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο (2009) γιατί:

-         Θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην ενημέρωση του κόσμου και στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων για να αποφευχθεί η στρογγυλοποίηση και η αύξηση των τιμών.

-         Η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα άσκησης πιο γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής.

-         Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα υιοθετεί το Ευρώ, θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, στα φαρμακεία, στην αγορά γης (λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων στην Ε.Ε.) γεγονός που θα δημιουργήσει χάος στην αγορά.

7.     Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσω αυτής της συνέντευξης στους ψηφοφόρους;

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω μέσω αυτής της συνέντευξης, στους ψηφοφόρους είναι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ούτως ώστε το ΑΚΕΛ να είναι πάλιν ισχυρό στη Βουλή για να μπορεί να διαδραματίζει τον καθοριστικό και σημαντικό ρόλο που επωμίζεται, στα δρώμενα του τόπου, ανεξάρτητα αν θα εκλεγώ ή όχι βουλευτής.

Λευκωσία, 17.3.2006

 

 

 

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ