Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Ο Εταιρικός Φόρος τότε και τώρα!

Όπως έχει δημοσιευτεί, η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση με την Τρόϊκα θα είναι της τάξης των 10-13 δις ευρώ, τα υπόλοιπα 4,5-7,5 δις ευρώ, θα πρέπει να καλυφθούν με επιπρόσθετα μέτρα από πλευράς της Κύπρου. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτά τα νέα μέτρα θα είναι δυσβάστακτα και θα πλήττουν την κοινωνική συνοχή και τις διαχρονικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται και είναι έτοιμη να αποδεχθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι η αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%.

Να θυμηθούμε ότι πριν από 3 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για προσωρινή αύξηση κατά 1% του εταιρικού φόρου (δηλαδή από 10% να γίνει 11%) ούτως ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κέρδη να συμβάλουν και αυτές στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (όλοι τότε ήταν αντιπολίτευση ακόμα και τα συγκυβερνώντα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ), Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι, οικονομικοί παράγοντες, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, ισχυριζόμενοι ότι θα πληγεί η επιχειρηματικότητα ενώ οι ξένες εταιρείες θα φύγουν από την Κύπρο. Μάλιστα, για πρώτη φορά είχαμε και «πανεργοδοτική σύσκεψη» με στόχο το συντονισμό ενάντια στο συγκεκριμένο μέτρο.
Τελικά η πλειοψηφία των κομμάτων καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το μέτρο αυτό προήλθε μετά από εισήγηση όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, όταν συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Εμείς είχαμε τονίσει τότε ότι η μικρή αυτή αύξηση ουδόλως θα επηρέαζε τις επιχειρήσεις ή τις τράπεζες, που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη. Μια επιχείρηση, λέγαμε, που είχε 1 εκ. ευρώ κέρδη, θα πλήρωνε επιπλέον 10,000 ευρώ! Και αυτό το ποσό μειώνεται όταν αφαιρεθούν διάφορα έξοδα της επιχείρησης, όπως δωρεές, εισφορές, έξοδα φιλοξενίας κλπ.
Ο ισχυρισμός, λοιπόν, ότι η αύξηση του εταιρικού φόρου θα επηρέαζε τις επενδύσεις ήταν, τουλάχιστον, αστείος.

Καμιά ξένη εταιρεία δε θα έφευγε από την Κύπρο, διότι ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο παραμένει ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Εάν κάποιος ψάξει τα στοιχεία, θα δει ότι ο φόρος αυτός κυμαίνεται από 12,5% στην Ιρλανδία μέχρι και 37% στην Ιταλία. Και επειδή τότε μιλούσαν πιο συγκεκριμένα, αναφέροντο στις ρωσικές κυρίως εταιρείες. Μα οι ρωσικές εταιρείες δεν έρχονταν στην Κύπρο μόνο γιατί ο εταιρικός φόρος ήταν χαμηλός. Η στρατηγική θέση της Κύπρου, καθώς γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή και Αφρική ήταν ένας επίσης βασικός παράγοντας που ωθούσε τις ρωσικές εταιρείες να έλθουν στην Κύπρο. Και έτσι σε καμιά περίπτωση δε θα έφευγαν αν αυξάνετο ο εταιρικός φόρος κατά !%.

Xαρακτηριστική ήταν μια συζήτηση στον ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ, όπου έθετα αυτά τα επιχειρήματα, και ο Κ. Σαρρής, σημερινός Υπουργός Οικονομικών κινδυνολογούσε, λέγοντας ότι θα είναι καταστροφή αν αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, έστω και με το !%!

Τώρα, αυτό που είχαν απορρίψει με τη μεγαλύτερη ευκολία, με τα αστήρικτα, τότε, επιχειρήματα τους, το αποδέχονται με πιο αυξημένο ποσοστό …

Και όμως, δε βλέπουμε να αντιδρά κανένα από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης ούτε και η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ως συγχορδία ήταν ενάντια στην αύξηση … Τότε, όμως, ήταν η αριστερή κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες , ενώ τώρα είναι η κυβέρνηση με την «ανανεωτική» … και καινούρια φωνή που βλέπει με ελπίδα το μέλλον …

Τί να πούμε εμείς, τη συνέπεια και την αξιοπιστία τους ας την κρίνει ο λαός …


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Οικονομολόγος-Ερευνητής

Λευκωσία 15.3.2013

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ