Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Τσάβες …

Πριν τέσσερα χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Σαρώνει η αριστερά στη Λατινική Αμερική», στο οποίο ανέλυα τα γεγονότα που οδήγησαν μια σειρά από λατινοαμερικάνικες χώρες να εκλέξουν αριστερούς προοδευτικούς ηγέτες (Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινός, Βραζιλία, Νικαράγουα, Αργεντινή …).

Κατέληγα δε στο συμπέρασμα, ότι «όλα αυτά τα συνταρακτικά γεγονότα φέρνουν ένα άνεμο αισιοδοξίας και ελπίδας σε όλους εμάς που πιστέψαμε στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, στο σοσιαλισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο, στο σοσιαλισμό όπου δεν θα υπάρχει πια ανισότητα δεν θα υπάρχουν φτωχοί, αδικημένοι και κατατρεγμένοι, σε μια κοινωνία ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις, δόγματα και προκαταλήψεις».

Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική ΄Ενωση, πολλοί αποφάνθηκαν ότι ο σοσιαλισμός πέθανε ότι νίκησε ο καπιταλισμός! Ο Ούγκο Τσάβες πρώτος επανέφερε την ιδέα του σοσιαλισμού στο προσκήνιο και δημιούργησε ελπίδες. Τον ακολούθησαν και άλλοι ηγέτες όπως ο Μοράλες, ο Κορέα, ο Λούλα, ο Ορτέγκα, η Κριστίνα Κόρσνερ ο Φερνάντι Λούγο…

Ο Τσάβες πέθανε αλλά οι ιδέες του για μια καλύτερη κοινωνία, για τη δημιουργία μιας Oικονομικής ΄Ενωσης των λατινοαμερικάνικων κρατών μακριά από τις εξαρτήσεις των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, είναι εκεί και καθοδηγούν τους λαούς που τόσο υπέφεραν στο παρελθόν από δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα.

Η πλειοψηφία των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης παρουσίαζαν τον Τσάβες ως δικτάτορα, αμφισβητούσαν το έργο του στη Βενεζουέλα και υποστήριζαν ανοικτά την αντιπολίτευση σ’ όλες τις προεκλογικές αναμετρήσεις ….

Πως όμως μπορεί ο Πρόεδρος που εκλέγηκε τρεις φορές με αναμφισβήτητες εκλογες να θεωρείται δικτάτορας και όταν όλες οι θεσμικές αλλαγές που προώθησε επικυρώθηκαν μέσω δημοψηφισμάτων; Ας θυμηθούμε όμως ότι οι «δημοκράτες» αντίπαλοι του οργάνωσαν εναντίον του πραξικόπημα που απέτυχε κάτω από τη λαϊκή κινητοποίηση.

Ο Τσάβες συγκρούστηκε συστηματικά με τα πολυεθνικά συμφέροντα, έδιωξε τις πολυεθνικές, κρατικοποίησε τον κλάδο του πετρελαίου, εκμεταλλεύτηκε τα κέρδη για να εφαρμόσει σειρά κοινωνικών προγραμμάτων προς όφελος των φτωχών και εξαθλιωμένων.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του μειώθηκε το ποσοστό της φτώχειας από 45% σε 12%! Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάστηκε ο «Πρόεδρος των Φτωχών».

Αν αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο χαρισματικός ηγέτης που αγαπήθηκε όπως κανένας από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του ήταν δικτάτορας τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Βέβαια οι ΗΠΑ , οι πολυεθνικές, και οι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» είχαν κάθε λόγο να τον αποκαλούν έτσι, αφού είδαν τα συμφέροντα τους να επηρεάζονται καθότι τους πλούσιους παραγωγικούς πόρους δεν τους εκμεταλλεύονται πλέον αυτοί αλλά ο λαός της Βενεζουέλας.

Ο Τσάβες θα μείνει στην ιστορία, όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ως «ένας αξέχαστος επαναστάτης» ως «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» που έφερε την ελπίδα και το όραμα εκατομμυρίων ανθρώπων για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια.

Μπορεί οι συνθήκες της Λατινικής Αμερικής να είναι διαφορετικές και η αριστερά να βρίσκει πρόσφορο εδάφους για ν’ αγωνιστεί για το σοσιαλισμό, όμως η πολυδιασπασμένη, ταλαιπωρημένη και χωρίς χαρισματικούς ηγέτες Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να παραδειγματιστεί από την πολιτική του Τσάβες αλλά και των άλλων λατινοαμερικανών ηγετών ούτως ώστε να κτίσει μιαν ενότητα που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας και να οδηγήσει τους λαούς σε μια καλύτερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Oικονομολόγος-Ερευνητής

8.3.2013

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ