Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

ΣΕ ΠΟΙΑΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ;

«Είναι λάθος να τιμάται με το βραβείο ειρήνης η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, καθώς πρόκειται για ένα Οργανισμό που βασίζεται στη στρατιωτική ισχύ». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης το 1984 για την εκστρατεία του κατά του Απαρτχαϊντ στη Νότια Αφρική.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει αυτή η βράβευση σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στην ίδια τη Νορβηγία 50 Οργανώσεις διοργάνωσαν πορεία προς το κοινοβούλιο κατά την οποία οι διαδηλωτές φώναζαν πως η Ε.Ε. είναι αντιδημοκρατική και παραμένει στρατιωτική παρόλο που άνθρωποι υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιαγιάδες για την Ειρήνη» δήλωνε ότι «ο Αλφρεντ Νόμπελ έλεγε πως το βραβείο θα πρέπει να δίνεται σε εκείνους που εργάστηκαν για τoν αφοπλισμό. Η Ε.Ε. δεν το κάνει αυτό. Είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στον κόσμο».

Είναι φανερόν ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιο λόγο η Ε.Ε. και οι 27 χώρες μέλη της έλαβαν αυτό το βραβείο.

Ως ευρωπαίος πολίτης που μετέχω σ’ ένα από τα πιο σημαντικά όργανα της Ε.Ε. την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), αισθάνθηκα άβολα και άσχημα ακούοντας στην τελευταία ολομέλεια της επιτροπής, τη Σουηδή Υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις να εκθειάζει τα όσα έχει πετύχει η Ε.Ε. για να φέρει την ασφάλεια και την ειρήνη και να συνενώσει τα κράτη της Ευρώπης.

Αισθάνθηκα άσχημα γιατί εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης όπου εφαρμόζονται παντού πολιτικές λιτότητας, όπου κατακρεουργούνται μισθοί, συντάξεις και ωφελήματα των εργαζομένων, όπου η ανεργία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι γι’ αυτές τις εξοντωτικές πολιτικές, να βραβεύεται αυτή η σημερινή Ευρώπη με το Νόμπελ ειρήνης.

Το επιχείρημα ότι η Ε.Ε. έχει φέρει την ασφάλεια και την ειρήνη μπορεί να στέκει για τα ίδια τα κράτη μέλη, όμως η ίδια η Ε.Ε. υποστήριξε πολεμικές επιλογές και χώρες της μετείχαν στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Συνένωσαν τα κράτη της Ευρώπης» λέει το άλλο επιχείρημα. Εκείνο που βλέπουμε σήμερα είναι μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, μια Ευρώπη που τα οικονομικά ισχυρά κράτη θέλουν να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές ενώ το στοιχείο της αλληλεγγύης έχει πάψει προ πολλού να υπάρχει.

Από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης όποιος επικρίνει τις επιλογές της Ε.Ε. όποιος αγωνίζεται για μια πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και ότι είναι ενάντια στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ΄Ενοποίησης.

Ως μέλος της ΕΟΚΕ έχω συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις τόσο στα εξειδικευμένα τμήματα όσο και στις ομάδες εργασίας. Έχω γίνει μάρτυρας εντονότατων συζητήσεων πάνω σε εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά ακόμη και πολιτικά θέματα. Έχω ακούσει απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς από συνδικαλιστές, εκπροσώπους καταναλωτών, αγροτών, διαφόρων ιδεολογικών αντιλήψεων που στρέφοντο ενάντια στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενάντια σε αντιλαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, ενάντια σε επιλογές που θίγουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών των χωρών τους. Είναι όλοι αυτοί που αγωνίζονται κατά των τεχνοκρατών των Βρυξελλών που πολλές φορές αποφασίζουν ερήμην των λαών, λιγότερο Ευρωπαίοι απ΄ αυτούς που υιοθετούν χωρίς σκέψη ότι προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Οχι φυσικά! Απεναντίας είναι αυτοί οι άνθρωποι που με τις παρεμβάσεις τους προωθούν θέσεις για πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη Ευρώπη. Μια Ευρώπη των λαών και όχι του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Γιατί, όπως και να το κάνουμε αυτή είναι η σημερινή Ευρώπη, και αυτήν την Ευρώπη έχουν βραβεύσει με το Νόμπελ Ειρήνης, αυτήν την Ευρώπη με τά τόσα προβλήματα και τις τόσες αμφισβητήσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών και Μελετών ΠΕΟ

Λευκωσία 14.12.2012

 

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ