Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Προσφεύγουμε στο Μηχανισμό λόγω των Τραπεζών

Ως γνωστό την περασμένη εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση προς τις Ευρωπαϊκές Αρχές με πρόθεση την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σκοπός του αιτήματος της χώρας μας είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την έκθεση των κυπριακών Τραπεζών τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στην ελληνική οικονομία.
Κατ’ αρχή τονίζουμε με έμφαση ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της οικονομίας μας, έτσι όπως καθορίζονται από τους δείκτες του Μάαστριχτ, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνους της πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε. Το πρόβλημα της Κύπρου, παραμένει να είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία.
Πιστεύουμε ότι η κυπριακή πλευρά θα αποφύγει τους σκληρούς όρους τύπου Ελλάδας – Ιρλανδίας, για τους εξής λόγους:

1. Τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και προηγουμένως λήφθηκαν μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα πολλά από τα οποία διαρθρωτικού χαρακτήρα (εναλλαξιμότητα υπαλλήλων, μείωση κλιμάκων εισδοχής, συνεισφορά δημόσιων υπαλλήλων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διασφάλιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2048, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα).
2. Αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινωθούν μέτρα διόρθωσης της δημοσιονομικής απόκλισης ύψους 150-200 εκ. ευρώ.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμμορφωθεί και προωθεί την υλοποίηση των πλείστων συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

- Έχει προωθηθεί η υλοποίηση του ΓΕ.Σ.Υ.
- Προωθήθηκε το νομοσχέδιο για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
- Ολοκληρώνεται ο διάλογος για την ΑΤΑ.
- Προωθείται φόρμουλα συντονισμού των εποπτικών αρχών των τραπεζών και του Συνεργατισμού.
- Έχουν ληφθεί μέτρα σταδιακής μετάβασης στο 63ο έτος αφυπηρέτησης, την ώρα που ο μέσος όρος αφυπηρέτησης στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. είναι πιο κάτω από τα 63 χρόνια.
Είναι καθαρό ότι οι Κυπριακές Τράπεζες εάν δεν είχαν εκτεθεί στα ελληνικά ομολόγα και στην ελληνική οικονομία, η Κύπρος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές και δε θα είχε ανάγκη να προσφύγει στο Μηχανισμό.
Σημειώνουμε επίσης ότι η απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται για ενίσχυση του κεφαλαίου τους κατευθείαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και έτσι τα ποσά αυτά δε θα προστίθενται στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και για την Κύπρο που πρέπει να την εκμεταλλευτεί.

 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 4.7.2012

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ