Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Μια νέα πλούσια έκδοση του γνωστού οικονομολόγου, Ανδρέα Παυλικκά

ΕΟΚΕ: Ο ρόλος και η δράση της


Ένα νέο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο εξέδωσε ο συνάδελφος, οικονομολόγος και Υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών και Μελετών της ΠΕΟ, Ανδρέας Παυλικκάς, το οποίο ήδη κυκλοφορεί. Θέμα της έκδοσης είναι και αυτή τη φορά η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.).

Ο Ανδρέας Παυλικκάς που εκπροσωπεί την ΠΕΟ σε αυτό το θεσμό για έξι συνεχή χρόνια, νοιώθοντας την ανάγκη να μεταφέρει και στο ευρύτερο κοινό την ουσιαστική και εποικοδομητική δουλειά, που εκτιμά ότι επιτελεί η ΕΟΚΕ, καταγράφει στο βιβλίο του που φέρει τον τίτλο, «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ο ρόλος και η δράση της» πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την άγνωστη για πολλούς αυτή Επιτροπή.

Σχετικό είναι και το εισαγωγικό του σημείωμα, όπου γράφει:
«Θεώρησα υποχρέωση, μετά από έξι χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), ζώντας έντονα τις συζητήσεις, τις παρεμβάσεις, τους προβληματισμούς και τις έντονες αντιπαραθέσεις, να αποτυπώσω στο χαρτί, όλο αυτό τον πλούτο των εισηγήσεων και προτάσεων που καταθέτει η Επιτροπή μέσω των γνωμοδοτήσεων της, πάνω σε οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και άλλα ζητήματα».

Να σημειώσουμε ακόμα πως η ΕΟΚΕ αριθμεί 344 μέλη που προέρχονται από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα οποία εκπροσωπούν διάφορες Οργανώσεις, φορείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Κύρια αποστολή της ΕΟΚΕ είναι να επιτελεί συμβουλευτική λειτουργία έναντι του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, να γνωματεύει και να διατυπώνει προτάσεις κατόπιν αιτήσεως των τριών αυτών οργάνων.

Μέσα από το βιβλίο του των 230 τόσων σελίδων, ο συγγραφέας παρουσιάζει, σχολιάζει και επεκτείνεται βασικές γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ, μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει, να μάθει και να κρίνει την Επιτροπή. Ο αναγνώστης μπορεί να προβληματιστεί και να διαμορφώσει άποψη πάνω σε θέματα καθημερινής φύσης όπως είναι η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία, οι άστεγοι, οι μετανάστες, η αδήλωτη εργασία, η ισότητα των δύο φύλων, το συνταξιοδοτικό, οι καταναλωτές κλπ. Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις αντιπαραθέτει θέσεις και προτάσεις που περιέχονται στις γνωμοδοτήσεις με την κυπριακή πραγματικότητα θέλοντας να εμπλουτίσει με νέα στοιχεία την επιχειρηματολογία που εκφράζεται από την Κυβέρνηση και τις Οργανώσεις πάνω σε καίρια για την οικονομία και κοινωνία ζητήματα.

Ξεχωριστά κεφάλαια υπάρχουν όπου αναλύονται μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων είναι: α) 20 εκατομμύρια άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Εισηγήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, β) Ποιοι είναι οι Οίκοι Αξιολόγησης που δικτατορεύουν τον κόσμο, γ) 50 χρόνια Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) Ήττα του Καπιταλισμού, «Καζίνο», δ) Η ένταξη και η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία ε) Υγεία και Μετανάστευση, στ) 10 χρόνια Ευρώ ζ) Φτώχεια και εργασία, η) Η βιοσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων κ.άλ.

Θέλουμε να τονίσουμε πως τα κείμενα που παρουσιάζονται στο βιβλίο έχουν γραφτεί την τελευταία πενταετία, σημειώνοντας παράλληλα πως οι θέσεις, οι εισηγήσεις και τα σχόλια που περιέχονται σε αυτό είναι πάντα επίκαιρα και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για κάθε ερευνητή-μελετητή, οικονομολόγο ή και πολιτικό.

Ο Αντρέας Παυλικκάς αρθρογραφεί για χρόνια τώρα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο πάνω σε θέματα της επικαιρότητας, εργατικά, οικονομικά και άλλης φύσεως. Αυτό που τον ξεχωρίζει ως αρθρογράφο και μελετητή επιστήμονα είναι ότι τα κείμενα του στηρίζονται στην επιχειρηματολογία και στην στοιχειοθέτησή των θέσεων του. Είναι ένας άνθρωπος που ενημερώνεται συνεχώς και παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, αναλύοντας τα θέματα από την ταξική σκοπιά.

Να αναφέρουμε ότι έχει γράψει τα βιβλία, «Στατιστικά στοιχεία και αριθμοί» και «Κύπρος-Ε.Ε. Πορεία προς την Ένταξη».

Πιστεύουμε ακράδαντα πως και το νέο σύγγραμμά του Αντρέα Παυλικκά αποτελεί ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο γνώσης και ενημέρωσης, για όσους ενδιαφέρονται για τα ευρωπαϊκά εργατικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα, όπως και για θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Νεόφυτος Παπαλαζάρου 28.6.2012

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Α.ΠΑΥΛΙΚΚΑ

 Θεώρησα υποχρέωση, μετά από έξι χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή(ΕΟΚΕ), ζώντας έντονα τις συζητήσεις, τις παρεμβάσεις, τους προβληματισμούς και τις έντονες αντιπαραθέσεις, να αποτυπώσω στο χαρτί όλο αυτό τον πλούτο των εισηγήσεων και προτάσεων που καταθέτει η Επιτροπή μέσω των γνωμοδοτήσεων της, πάνω σε οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και άλλα ζητήματα.

Πρέπει να αναφέρω ότι πριν γίνω μέλος της (ΕΟΚΕ) πολύ λίγα πράγματα γνώριζα για την Επιτροπή αυτή. Δε γνώριζα ποιος είναι ο ρόλος της, πως λειτουργεί, ποια η σύνθεση της και ποιος ο αντίκτυπος της δουλειάς που κάνει. Δεν γνώριζα πως η ΕΟΚΕ είναι το τέταρτο σημαντικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύω πως εκατομμύρια πολίτες της ΄Ενωσης αγνοούν την ύπαρξη της ή γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα.

Η ΕΟΚΕ αποτελείται από εκπροσώπους των διαφόρων Οργανώσεων, φορέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και κύρια αποστολή της είναι να επιτελεί συμβουλευτική λειτουργία έναντι του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, να γνωματεύει και να διατυπώνει προτάσεις κατόπιν αιτήσεως των τριών αυτών οργάνων.

Τα μέλη της ΕΟΚΕ (344) που προέρχονται από τα 27 κράτη-μέλη είναι κατανεμημένα σε 3 ομάδες:

(1) Ομάδα εργοδοτών
(2) Ομάδα εργαζομένων
(3) Ομάδα Διαφόρων δραστηριοτήτων (αποτελείται από εκπροσώπους των κατηγοριών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που δεν εμπίπτουν στις δύο πρώτες ομάδες-οργανώσεις γεωργών, βιοτεχνών, καταναλωτών, οικολόγων κλπ.).

Οι αναλύσεις, οι προτάσεις, και οι εισηγήσεις της ΕΟΚΕ γίνονται μετά από έντονη συζήτηση, προβληματισμό και πολλές φορές μέσα από αντιπαραθέσεις, κατ’ αρχήν στις ομάδες εργασίας, στη συνέχεια σε έξι ειδικευμένα τμήματα (ανάλογα με το θέμα) και τέλος στην ολομέλεια όπου εγκρίνεται η γνωμοδότηση, συνήθως με πλειοψηφία.
Στο σύγγραμμα που έχετε στα χέρια σας, παρουσιάζω, σχολιάζω και επεκτείνω βασικές γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ, μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει, να μάθει και να κρίνει την Επιτροπή. Μπορεί να προβληματιστεί και να διαμορφώσει άποψη πάνω σε θέματα καθημερινής φύσης όπως είναι η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία, οι άστεγοι, οι μετανάστες, η αδήλωτη εργασία, η ισότητα των δύο φύλων, το συνταξιοδοτικό, οι καταναλωτές κλπ..

Παρουσιάζω, αναλύω και συγκρίνω τις γνωμοδοτήσεις με την Κυπριακή πραγματικότητα. Η Κύπρος όντας μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από το 2004 και μέλος της ζώνης του ευρώ από το 2008, ενδιαφέρεται άμεσα για τα τεκταινόμενα στα όργανα της ΄Ενωσης. Ενδιαφέρεται άμεσα για το ποιες οδηγίες ή κανονισμοί εγκρίνονται από τα όργανα αυτά. Αύριο θα μπουν στη ζωή των πολιτών με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις και είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες γνωμοδοτήσεις έχουν διατυπωθεί από την ΕΟΚΕ, ποιες προτάσεις και εισηγήσεις έγιναν και αν λήφθηκαν υπόψη από τα όργανα άσκησης πολιτικής των Βρυξελλών.

Υπάρχουν αντίθετες απόψεις κατά πόσο η Επιτροπή με τις γνωμοδοτήσεις της επηρεάζει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων από τα Ανώτερα Οργανα της Ε.Ε

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Στεφάν Νίλσεν σε σχετική συνέντευξη του στην εφημερίδα της ΠΕΟ «Εργατικό Βήμα» (την οποία παραθέτω αυτούσια στο τέλος του βιβλίου), λέει ότι οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής λαμβάνονται δεόντως υπόψη από τα όργανα της Ε.Ε. Αναφέρει δε ως παραδείγματα τον χάρτη δικαιωμάτων των πολιτών, τη διαμόρφωση της ενιαίας αγοράς και το νομοθέτημα που αφορά την ασφάλεια στους δρόμους.

Η εκτίμηση των συνδικαλιστών αλλά και μερίδας της τρίτης ομάδας είναι ότι λόγω του συμβουλευτικού της ρόλου αλλά και λόγω της σύνθεσης της, η ΕΟΚΕ αδυνατεί να επέμβει αποφασιστικά στη διαμόρφωση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ευρωπαική Ενωση. Αδυνατεί να παρέμβει ούτως ώστε η Ευρώπη να καταστεί πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, χωρίς άνεργους, άστεγους και φτωχούς, όπως την θέλουν τα εκατομμύρια πολίτες που έχουν επηρεαστεί από την Παγκόσμια Οικονομική κρίση, που ενώ δεν φταίνε σε τίποτε, καλούνται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης με μειώσεις μισθών και κοινωνικών δαπανών, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αυξήσεις στα όρια αφυπηρέτησης κλπ. Παρ’όλα αυτά πολλές από τις γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ έχουν την αξία τους γιατί μπορεί να μην λαμβάνονται όσο θα έπρεπε υπόψη από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., μπορούν όμως να χρησιμοποπιηθούν από τις Οργανώσεις που συμμετέχουν, κάνοντας τες γνωστές στις χώρες τους, είτε μέσω του τύπου είτε μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων. Παράλληλα, θέσεις και εισηγήσεις που
περιέχονται στις γνωμοδοτήσεις μπορούν να παρουσιαστούν σε Επιτροπές, Συμβούλια ή άλλα σώματα που συμμετέχει η Οργάνωση.

Για να δώσω πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ΕΟΚΕ καταθέτω τ’ ακόλουθα:
- Στις ομάδες εργασίας όπου ουσιαστικά αρχίζει η εκπόνηση των γνωμοδοτήσεων, γίνεται αρκετή και επίπονη εργασία με συμμετοχή, εκτός των μελών, εμπειρογνωμώνων, πανεπιστημιακών, οικονομικών και άλλων παραγόντων
- Μετά την έγκριση της γνωμοδότησης, αυτή διαβιβάζεται στην Ευρωπαική Επιτροπή ή στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο συγγραφέας παρουσιάζεται στα δύο αυτά όργανα και αναλύει τη γνωμοδότηση.
- Στην ολομέλεια της ΕΟΚΕ και ενίοτε στα Τμήματα, ανάλογα με το θέμα, προσκαλούνται εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, Υπουργοί Κυβερνήσεων που η χώρα τους προεδρεύει στην Ε.Ε, οι οποίοι αναλύουν θέσεις και προτάσεις της Ε.Ε. Στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση, πολλές φορές έντονη και με κριτική διάθεση, με τα μέλη της ΕΟΚΕ να υποβάλλουν ερωτήσεις, να τοποθετούνται και αρκετές φορές να διαφοροποιούνται από τες επίσημες πολιτικές της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο πολλές φορές εμφανίστηκε στην Ολομέλεια για να αναλύσει θέσεις της Ε.Ε. και δέκτηκε έντονη κριτική από τα μέλη, κυρίως της συνδικαλιστικής πλευράς.

- Τα τελευταία δύο χρόνια διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της ΕΟΚΕ, το πρόγραμμα «Your Europe, Your Say”, στο οποίο συμμετάχουν νέοι ηλικίας 16-17 ετών από 27 Ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες έχουν μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν μέσα σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, να θέσουν επιχειρήματα, τροποποιήσεις πάνω σε θέματα που τους αφορούν ούτως ώστε να εγκρίνουν στην τελική της μορφή μια γνωμοδότηση που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην αρχή επιλέγεται ένα σχολείο από κάθε χώρα, το σχολείο επιλέγει τρεις μαθητές οι οποίοι θα διαβάσουν ένα κείμενο που τους αποστέλλεται από την ΕΟΚΕ, θα κάνουν τροποποιήσεις, και ακολούθως θα πάνε στις Βρυξέλλες, θα τις συζητήσουν και θα τις παρουσιάσουν ενώπιον των μαθητών από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη, εγκρίνοντας στη συνέχεια το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί.

Είχα την ευκαιρία ως Υπεύθυνος της Επικοινωνίας από μέρους των 6 Κυπρίων μελών της ΕΟΚΕ, να επισκεφθώ τα σχολεία που επιλέγηκαν στην Κύπρο να δώσω διάλεξεις σε μαθητές των Σχολείων με θέμα την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, τα ΄Οργανα της, τη λειτουργία της και το ρόλο της στη σημερινή εποχή ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανα για την ΕΟΚΕ, εξηγώντας πως λειτουργεί, πως γνωματεύει και πως λαμβανονται οι αποφάσεις, συζητώντας μετά με τους μαθητές το πρόγραμμα που θα συμμετάσχει το σχολείο τους.

- Πολλές διαλέξεις, διασκέψεις, ημερίδες, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, πάνω σε επίκαιρα θέματα πραγματοποιούνται εκτός Βρυξελλών, με συμμετοχή Προέδρων, Υπουργών, οικονομικών και άλλων παραγόντων της χώρας που φιλοξενεί αυτές τις εκδηλώσεις. Ετυχε να παρευρεθώ σε τέτοιες εκδηλώσεις, στη Μάλτα όπου εκπονήθηκε η γνωμοδότηση για το Νησιώτικο τουρισμό, στο Παρίσι με θέμα την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, στη Φλωρεντία με θέμα την εκπαίδευση για την καταπόλεμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, στο Βουκουρέστη με θέμα την ενιαία αγορά..

- Όντας μέλος της ΕΟΚΕ και της συνδικαλιστικής ομάδας, εδώ και έξι χρόνια, ζω έντονα όλες τις αντιπαραθέσεις, κυρίως με την ομάδα εργοδοτών, ζω την προσπάθεια και τον αγώνα της ομάδας μας για να εκπονηθεί μια γνωμάτευση που να επισημαίνει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαική Ενωση είτε αυτά έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση είτε με άλλα κοινωνικά φαινόμενα (προβλήματα μεταναστών, υγείας, περιβάλλοντος μεταφορών κι άλλων), αλλά και να δίδει διέξοδο και λύσεις προς όφελος των πλατιών μαζών. Η ΕΟΚΕ είναι ίσως το μοναδικό σώμα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης όπου ακούγεται η άλλη φωνή, η φωνή των εργαζομένων, η φωνή των καταναλωτών, των αγροτών, των μικροκαταστηματαρχών, των περιβαλλοντιστών και άλλων περιθωριακών και ευαίσθητων ομάδων.

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ