Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.


"ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ¨- ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήταν υποχρέωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επέμβει

Όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι ο λόγος που αποκλείστηκε η Κύπρος από τις διεθνείς αγορές, ο λόγος που επικαλούνται και οι Οίκοι Αξιολόγησης για να υποβαθμίζουν την Κύπρο, είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, αντί να προβεί σε αυτοκριτική για τον τεράστιο κίνδυνο δισεκατομμυρίων ευρώ τον οποίον δημιούργησαν οι κυπριακές τράπεζες, εκτιθέμενες στην Ελλάδα, επέρριψε τις ευθύνες στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης «γιατί δε δημιούργησε – όπως είπε – κομπόδεμα ώστε να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης». Επικαλέστηκε δε την Ε.Ε. δηλώνοντας πως καμιά εποπτική αρχή στην Ε.Ε. δεν μπορούσε να απαγορέψει αγορές κυβερνητικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ.
Με τη συμπεριφορά του αυτή, ο Αθανάσιος Ορφανίδης μένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος … Ο ίδιος είχε την ευθύνη, την αρμοδιότητα, αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει προληπτικά για αποτροπή υπερβολικού ρίσκου από αποφάσεις των Τραπεζών. Και αφού επικαλείται την Ε.Ε., επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το Σύμφωνο της Βασιλείας «η Κεντρική Τράπεζα δύναται να λάβει όλα ή οποιαδήποτε μέτρα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, για την εξασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών ή πιστωτών». Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα έχει δικαίωμα να απαγορεύει στην Τράπεζα να διεξάγει οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή ή τάξη συναλλαγών ή να απαιτήσει τη μείωση του κινδύνου στον οποίο ενέχουν οι δραστηριότητές της.
Είχε, λοιπόν, υποχρέωση ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να επέμβει. Δεν το έπραξε και σήμερα η Κύπρος μετρά ζημιές 4 δις ευρώ, υποβαθμίστηκε από τους Οίκους Αξιολόγησης και αποκλείστηκε από τις αγορές … Τα τραγικά λάθη των τραπεζών και η απραξία του τέως Διοικητή, απότοκο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης του στην Οικονομία, μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Ας μην ξεχνούμε πως ο κ. Ορφανίδης σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, είχαν επιδοθεί σε μια προσπάθεια υπόσκαψης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τις επίσημες στατιστικές του κράτους, έριξαν σκιές στην αξιοπιστία των κρατικών ομολόγων, ενώ προσπάθησαν να παρερμηνεύσουν τις υποβαθμίσεις των Οίκων Αξιολόγησης, ως να οφείλονταν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και όχι στην υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Παράλληλα, έντονη ήταν η προσπάθειά τους να φορτώσουν τα προβλήματα της οικονομίας στην κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
Θα ήταν πιο έντιμο και σεμνό, ο τέως Διοικητής αντί να συστρατεύεται με όλους όσους αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, να κάνει την αυτοκριτική του και να σκεφτεί ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι πληρώνουν ήδη ακριβά τη συμπεριφορά του Τραπεζικού συστήματος και ότι ίσως να κληθούν να συμβάλουν περισσότερο, αφού σύμφωνα με τη δική του φιλοσοφία, τα κέρδη και ο πλούτος θα πρέπει να μην πειραχτούν.
Ελπίζουμε ότι ο νέος Διοικητής, με την εμπειρία του, αφού εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που υπάρχουν από την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Ήδη στις πρώτες δηλώσεις του ζήτησε ένα ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναχρηματοδότηση του χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης. Όπως τόνισε η πολιτική λιτότητας δεν είναι λύση, ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου, καθώς το θεωρεί πολύ αυστηρό για να τηρηθεί. Επιβεβαιώνει δε Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, νεοεκλεγής σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ευρωπαίους συνδικαλιστές, που δίνουν έμφαση στο να στηριχθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

 9 Μαΐου, 2012

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ