Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

EOKE, ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ, ΣΟΥΛΤΣ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


« Η υπερβολική δόση πολιτική λιτότητας χειροτερεύει τα πάντα» τόνισε σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στη διαχείρηση της κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα, όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών μπορούν να οδηγήσουν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους». Στη συνέντευξη του αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών ως μοναδική διέξοδο.
Παρόμοιες απόψεις είχε εκφράσει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά ενάντια στο Σύμμφωνο για το Ευρώ και το πακέτο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τον Δεκέμβρη του 2011. «Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να μιλάς μόνο για δημοσιονομική πειθαρχία χρειαζόμαστε επειγόντως επενδύσεις για ανάπτυξη» τόνισε σχετικά. Έφερε δε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου αποφασίστηκαν τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό ενώ κανένας λόγος δε γίνεται για επενδύσεις στις υποδομές της χώρας.
Η Ευρωπαική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το συμβουλευτικό αυτό σώμα της Ε.Ε.. στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, των εργοδοτών, των καταναλωτών των αγροτών κλπ, από τα 27 κράτη μέλη, επισημαίνει κι αυτή με τη σειρά της ότι οι επιπτώσεις των εξελίξεων ( εφαρμογή λιτότητας, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έλεγχος τω προυπολογισμών των κρατών μελών) είναι «δυνητικά επικίνδυνες τόσο για τη θεμελειώδη οικονομική υγεία της Ευρώπης όσο και για τον οικονομικό της ιστό». «Τα μέτρα λιτότητας, τονίζει η ΕΟΚΕ, που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν θέτουν σε κίνδυνο τις απαραίτητες κοινωνικές επενδύσεις και θα εντείνουν τον επιδεινούμενο φαύλο κύκλο της ύφεσης»
Ενώπιον της πρωτόγνωρης άμεσης παρέμβασης σε κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δομές και επιτεύγματα, η ΕΟΚΕ προτείνει:
- Έγκαιρη και ευρεία συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα μέτρα
- η έξοδος από μία κρίση τέτοιας έκτασης δεν επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη αλλά μόνο με την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης πρέπει να πραγματοποιηθούν βιώσιμες επενδύσεις σε επαγγελματικά προσόντα, υποδομές και προϊόντα και να προωθηθούν επενδύσεις στην κοινωνική οικονομία, στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και σε κοινωνικές υπηρεσίες.
- Η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων για το κράτος είναι απολύτως απαραίτητη, θα πρέπει όμως να πραγματοποιείται παράλληλα με την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουν τα κράτη μέλη την φορολογική τους βάση, μεταξύ άλλων, με την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, με τον τερματισμό του ανταγωνισμού ως προς τη μείωση των φόρων, καθώς και με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα των επενδύσεων όταν όλα τα κράτη μέλη δεσμευτούν να πραγματοποιήσουν κοινωνικές επενδύσεις και να παγιώσουν τον προϋπολογισμό τους μέσω της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων.
- Χωρίς μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας, η αρχιτεκτονική της ΕΕ θα παραμείνει ανολοκλήρωτη και η Ευρώπη θα οπισθοδρομήσει.
H Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσει ότι σε όλα τα οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα θα τηρούνται πλήρως οι κοινωνικές διατάξεις του πρωτογενούς δικαίου και τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα. συμπεριλαμβανομένων ιδίως των δικαιωμάτων όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την απεργία, και ότι δεν θα υπονομευθούν τα κοινωνικά επιτεύγματα.
-------------------
Οι επισημάνσεις και εισηγήσεις του Συμβουλευτικού αυτού Οργάνου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης,οι θέσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Τ. Στίγκλιτς, αλλά και του Προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ακολουθούμενες κατευθύνσεις που δίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη μέλη. Ερχονται σε αντίθεση με τις θέσεις για λήψη σημαντικών μέτρων υπερ του Χρηματοπιστωτικού και Τραπεζικού τομέα, για τις απόλυτες θέσεις για γρήγορη επάνοδο σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και δημοσιονομικής πειθαρχίας για τη προσπάθεια μείωσης ή πάγωμα των μισθών.
Oι ξεκάθαρες αυτές θέσεις είναι οι εναλλακτικές πρότασεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που επέφερε η κρίση, είναι οι πρότασεις που λαμβάνουν υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικά των πολιτών, είναι οι πρότασεις που δίδουν μια άλλη προοπτική στην ανάπτυξη με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση πλούτου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών της ΠΕΟ και μέλος της ΕΟΚΕ

28.4.2012

 

 

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ