Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ

 

Οι αντιφάσεις του κ. Μπαρόζο

Στην πρόσφατη ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) προσκλήθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόζο ανέλυσε την παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη και αναφέρθηκε στη  Στρατηγική «Ευρώπη 2010».

Είπε μεταξύ άλλων:

 

 • - Ο θεσμός τη ΕΟΚΕ είναι πολύ σημαντικός και ότι θα υπογραφτεί πρωτόκολλο συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ΕΟΚΕ.
 • - Δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, πρέπει να προασπίσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο. Δε μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη χωρίς κοινωνική συνοχή.
 • - Πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή από τα κράτη μέλη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2011. Χρειάζεται πειθαρχία, αλληλεγγύη και οικονομική ανάπτυξη.
 • - Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική από οικονομίες όπως των Η.Π.Α., της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας κλπ.
 • - Πρέπει να γίνουν επενδύσεις που να κατευθύνονται ιδιαίτερα στην καινοτομία και την ενίσχυση της βιομηχανίας.
 • - Η ενιαία αγορά γενικά λειτουργεί ικανοποιητικά, μόνο στον τομέα των Υπηρεσιών υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να αρθούν.
 • - Μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά.

Ο κ. Μπαρόζο μιλώντας είκοσι πέντε λεπτά, όπως και σε προηγούμενες παρουσιάσεις του στην ΕΟΚΕ, δεν είπε τίποτα για το πως θα στηριχθούν τα κύρια θύματα της κρίσης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχασαν ή θα χάσουν τη δουλειά τους, τα ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας, οι φτωχοί  οι άστεγοι και οι συνταξιούχοι.

 

 • - Μίλησε για κοινωνική συνοχή αλλά και πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2011. Εννοούσε βέβαια το πακέτο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλεται έλεγχος των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, αυτοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, ενώ τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν λεπτομερή προγράμματα διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων (έτσι λέγονται τα σκληρά μέτρα λιτότητας).

Εκείνο που ουσιαστικά ζητείται από τα κράτη-μέλη είναι όχι μόνο η νομισματική αλλά και η δημοσιονομική πολιτική  σε όλες τις ουσιώδεις πτυχές της να μην είναι αντικείμενο της πολιτικής της εκλεγμένης ηγεσίας των κρατών, αλλά  αρμοδιότητα ανεξάρτητων και πέραν από κάθε δημοκρατικό έλεγχο οργάνων και σωμάτων της Ένωσης.

Αν κάποιος διαβάσει τις αποφάσεις αυτές πίσω από τις γραμμές, θα διαπιστώσει ότι στο όνομα της διάσωσης του ευρώ  θεσμοθετήθηκε η διαρκής λιτότητα, η απορρύθμιση των εργασιακών θέσεων, η υποταγή της πολιτικής στις αγορές . Πως συνάδουν  οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την κοινωνική συνοχή  και την προάσπιση του Κοινωνικού μοντέλου μόνο ο κ. Μπαρόζο μπορεί να απαντήσει.

 

 • - «Χρειάζεται πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. Πως συνάδει, όμως η στόχευση για ισοσκέλιση των προϋπολογισμών με την ανάπτυξη; Η στόχευση αυτή έρχεται σε αντίφαση με την ανάπτυξη, έρχεται σε αντίφαση με την προσπάθεια των αδύνατων χωρών να φτάσουν το επίπεδο των αναπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Με την πολιτική αυτή είναι καθαρό ότι θα ενταθούν οι οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ήταν σαφής όταν δήλωνε ότι δεν έχει  απολύτως κανένα νόημα να μιλάς για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς  να έχεις ένα πρόγραμμα για ανάπτυξη. Έφερε δε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου αποφασίστηκαν τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό ενώ κανένας λόγος δε γίνεται για επενδύσεις στις υποδομές της χώρας. 

 

 • - «Η ενιαία αγορά γενικά λειτουργεί ικανοποιητικά» μας είπε ο κ. Μπαρόζο. Το πόσο καλά λειρουργεί η ενιαία αγορά αναφέρεται ο πρώην επίτροπος και τώρα πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος σε σχετική έκθεση του, αφού εντοπίζει μια σειρά από προβλήματα, καταγράφει προτάσεις για την αντιμετώπιση τους αλλά και για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς.

Κανείς δεν αρνείται το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενιαία αγορά στην παραγωγή του πλούτου και στην αναπτυξιακή διαδικασία. Όμως δεν πρέπει να θεοποιείται, γνωρίζοντας τους περιορισμούς της. Οι δυνάμεις της αγοράς δε μπορούν να λύσουν το κάθε πρόβλημα. Η ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις αγορά είναι αυτή που οδήγησε στην Παγκόσμια Οικονομική κρίση.

Στόχος της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι παράλληλα με την ανάπτυξη και η ευημερία  του ανθρώπου. Τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής, καταπολέμησης της φτώχειας, της ανεργίας, των διακρίσεων πρέπει να μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

 

 • - Αν ο θεσμός της ΕΟΚΕ είναι τόσο σημαντικός, όπως μας λέει ο κ. Μπαρόζο, τότε να αναμένουμε πως, οι γνωμοδοτήσεις, οι θέσεις και προτάσεις αυτής της Επιτροπής που αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων, και εναντιώνονται στις πολιτικές λιτότητας θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και όχι να αγνοούνται όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Μπαρόζο δυστυχώς για άλλη μια φορά μίλησε ως εκπρόσωπος μιας τεχνοκρατικής ομάδας που η φιλοσοφία της είναι πώς να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, η ελεύθερη οικονομία, με μέτρα σκληρής λιτότητας, με μέτρα αποδυνάμωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ

Υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών της ΠΕΟ και

Μέλος της ΕΟΚΕ

 

Λευκωσία 29.2.2012

 

 

 

 

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ