Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Μετά τα εύσημα της Κομισιόν ενέχει η ανάπτυξη

Ως θετική ψυχολογική ένεση χαρακτηρίστηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Κύπρος τίθεται εκτός του πυρήνα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει ουσιαστικές αποφάσεις που δείχνουν την ισχυρή δέσμευση της να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αναμένεται να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από 6% το 2011 στο 2,7% το 2012.
Το θετικό αυτό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Όσες εξοικονομήσεις και εάν γίνουν, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, τότε ούτε το τεράστιο ανεργιακό πρόβλημα αντιμετωπίζεται ούτε τα διαρθρωτικά προβλήματα επιλύονται. Για αυτό πολύ προσγειωμένα ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «επικεντρώνουμε τώρα την προσοχή μας στα θέματα της ανάπτυξης γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την ύφεση».
Τα αναπτυξιακά μέτρα είναι εκείνα που θα ωθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας ούτως ώστε να ξεφύγει από τους μηδενικούς ρυθμούς που παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιγραμματικά έχουν αναφερθεί διάφορα μέτρα όπως:

- Παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση κερδών σε αναπτυξιακά έργα και μηχανογράφηση.
- Σχέδιο εγγυοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Αύξηση της τουριστικής επιβατικής κίνησης μέσω της ενθάρρυνσης επέκτασης αεροπορικών πτήσεων προς την Κύπρο (ήδη ένα τέτοιο σχέδιο ανακοινώθηκε).
- Επεξεργασία σχεδίου προώθησης καινοτόμων έργων και στους τομείς της Παιδείας και Υγείας.
- Ιεράρχηση των έργων υποδομής και ανάπτυξης στο Δημόσιο Τομέα με έμβαση στους τομείς των Μεταφορών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
- Επιτάχυνση της αδειοδότησης μεγάλων έργων του Ιδιωτικού Τομέα που έχουν σχεδιαστεί από ντόπιους και ξένους επενδυτές.
- Αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που δημιουργεί η ανακάλυψη των τεράστιων ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Έχει μεγάλη σημασία η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. (Ο Υπουργός μίλησε για υλοποίηση 90%). Για να γίνει, όμως, αυτό κατορθωτό, να υλοποιηθούν όλα τα πιο πάνω μέτρα, πρέπει πρώτα να συγκεκριμενοποιηθούν, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εκλείψουν οι γραφειακές διατυπώσεις και κωλύματα. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και η Βουλή, η οποία με διάφορα νομοθετήματα μπορεί να διαφοροποιήσει γραφειοκρατικές και άλλες πρακτικές που ισχύουν σήμερα.

Ε.Β. 18.1.2012

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ