Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

Διαχρονικά υπεύθυνη η πολιτική της ΠΕΟ

 

Την περασμένη εβδομάδα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, αποφάσισε όπως κατά την προσεχή ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, ακολουθηθεί μια υπεύθυνα συγκρατημένη πολιτική, παρόμοια εκείνης που ακολουθήθηκε και το 2011. Αυτή θα λαμβάνει υπόψη τους βασικούς δείκτες της οικονομίας, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιχείρησης ή του κλάδου στον οποίο λήγει η συλλογική σύμβαση.

Η χάραξη της πολιτικής αιτημάτων από την ΠΕΟ διαχρονικά χαρακτηρίζεται από σύνεση και υπευθυνότητα.

 Όταν η οικονομία του τόπου την περίοδο μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, βρισκόταν υπό κατάρρευση, το Συνδικαλιστικό Κίνημα δέχτηκε μείωση των μισθών και αναστολή του τιμαριθμικού επιδόματος. Ήταν η συμβολή του στην ανόρθωση της οικονομίας.

Όταν η οικονομία επανέκαμψε το Συνδικαλιστικό Κίνημα ζήτησε και πέτυχε αυξημένα αιτήματα (πέραν της παραγωγικότητας) για να επανέλθουν οι μισθοί στα προ της εισβολής επίπεδα.

Αργότερα υπήρξαν δυσκολες για την οικονομία περίοδοι όπου τα αιτήματα βρίσκονταν αυστηρά μέσα στα πλαίσια του ύψους της παραγωγικότητας.

Αυτή η υπευθυνότητα χαρακτηρίζει και σήμερα το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και τη μικρή αλλά ανοικτή οικονομία της Κύπρου. Ζούμε σήμερα τη χειρότερη κρίση μετά το 1974. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μηδαμινός, η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα (7,4%), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 6% του ΑΕΠ. Οι κλάδοι της υλικής παραγωγής – κατασκευές και μεταποίηση – σημειώνουν αρνητικούς ρυθμούς, αφού επηρεάζονται από τη μειωμένη ζήτηση, αλλά και τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Μόνο ο κλάδος του Τουρισμού σημείωσε θετικές επιδόσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα εισήλθε σε διάλογο με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας.

Για άλλη μια φορά το Συνδικαλιστικό Κίνημα ανέλαβε την ιστορική του ευθύνη. Έχει κάνει συνειδητές παραχωρήσει και υπερβάσεις. Δέχτηκε:

  • - μόνιμη συνεισφορά ύψους 3% των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου Τομέα,
  • - αύξηση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων από 0,75% και 1,75% σε 2%,
  • - κλιμακωτή αποκοπή από τον μισθό των υπαλλήλων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
  • - την εναλλαξιμότητα, τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής και την ένταξη των νεοεισερχομένων στο Τ.Κ.Α.

Στα πλαίσια δε του β’ πακέτου έχουμε επίσης αποδεχτεί τη μη καταβολή του ποσοστού αύξησης της ΑΤΑ που θα προκύψει  από την 1.1.2012 και για περίοδο 2 χρόνων.

Όλα αυτά μαζί με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για συγκρατημένη πολιτική αιτημάτων στον ιδιωτικό τομέα, είναι η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια όμως υπευθυνότητα ζητούμε να δείξουν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι, ώστε και η συνεισφορά του πλούτου και των κερδών να είναι ουσιαστική και ανάλογη με τις δυνατότητες τους. Προς αυτή την κατεύθυνση:

  • - να περιληφθεί απόφαση για εισφορά των επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη τους,
  • - να συμπεριληφθεί αυξημένος συντελεστής φορολογίας στα είδη πολυτελείας, των οποίων η κατανάλωσή τους υποδεικνύει πλούτο.
  • - να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα για πάταξη της φοροδιαφυγής και να επισπευτεί η διαδικασία είσπραξης των ανείσπρακτων καθυστερημένων φόρων,
  • - να φορολογηθεί η αδρανής μεγάλη ακίνητη περιουσία,
  • - να επαναληφθεί το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας που πριν μερικά χρόνια είχε αποφέρει στο κράτος 130 εκ. ευρώ.

 

EΡΓATIKO BHMA 23.11.2011

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ