Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ  -  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ  ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

 Το βιβλίο αυτό που γράφτηκε το 1936 από τον γνωστό νομπελίστα συγγραφέα Αντρέ Ζιντ, μας δίνει μια συγκλονιστική μαρτυρία για ένα καθεστώς που είχε θεωρηθεί ότι εκφράζει το σοσιαλιστικό ιδεώδες. Ο συγγραφέας ταξείδεψε στη Σοβιετική ¨Ενωση και επέστρεψε απαγοητευμένος από τις επώδυνες αλήθειες που ανακάλυψε εκεί. ¨Οτι περιγράφει ο Αντρέ Ζιντ τα έζησαν όσοι σπούδασαν στην χώρα αυτή 30 χρόνια μετά.
Οι ουρές, η έλλεψη βασικών αγαθών, η κακή ποιότητα των προιόντων, η δημιουργία της γραφειοκρατίας (νομενκλατούρα) η απόλυτη αφοσίωση στο κόμμα, ο φόβος για την κριτική, η προώθηση των κομματικών στελεχών, ο απόλυτος έλεγχος των πληροφοριών που δίδονταν στους πολίτες, η απαγόρευση εξόδου από την χώρα, η δήθεν «δημοκρατικές εκλογές», όλα αυτά δεν ήταν δυνατό να μην οδηγήσουν στην κατάρευση αυτού του συστήματος που το ονόμαζαν σοσιαλιστικό.
Πέραν τούτων ο συγγραφέας διείδε από τότε τη δημιουργία μιας νέας τάξης που νέμεται  αγαθά που ο υπόλοιπος λαός στερείται. Να τι λέει – « Η νέα αστική τάξη που σχηματίζεται έχει όλα τα ελαττώματα της δικής μας (εννοεί της γαλλικής). Δεν πρόλαβε να βγει από την αθλιότητα και περιφρονεί κιόλας τους εξαθλιωμένους. Διψασμένη για όλα τα αγαθά που στερήθηκε τόσα χρόνια, ξέρει τι πρέπει να κάνει για να τα αποκτήσει και να τα διατηρήσει. «μα είναι στ’ αλήθεια αυτοί που έκαναν την επανάσταση; Οχι, απλώς αυτοί επωφελούνται. Μπορεί να είναι γραμμένοι στο κόμμα- δεν έχουν όμως πια τίποτα το κομμουνιστικό στην καρδιά τους.»
¨Οταν ο συγγραφέας επέστρεψε στη Γαλλία και δημοσίευσε αυτές τις μαρτυρίες δέκτηκε την επίθεση από τους γάλλους κομμουνιστές. Ο ίδιος όμως τους κατακεραύνωσε λέγοντας «Δεν υφίσταται κόμμα που να με αποτρέψει και να μπορέσει να με εμποδίσει να προτιμήσω την αλήθεια από το ίδιο το Κόμμα. Μόλις εμφανιστεί το ψέμα, νοιώθω άσχημα, ο ρόλος μου είναι να το καταγγείλω. Νοιάζομαι για την αλήθεια. Αν το κόμμα την εγκαταλείψει, εγκαταλείπω πάραυτα το Κόμμα».
Και συνεχίζει « Ξέρω καλά ( και μου το είπατε κι εσείς αρκετές φορές) ότι «από μαρξιστική σκοπιά», η Αλήθεια δεν υπάρχει- απόλυτη τουλάχιστον- ότι δεν υπάρχει αλήθεια παρά μόνο σχετική. Μα ακριβώς για σχετική αλήθεια πρόκειται εδώ. Και τη διαστρεβλώνεται. Και πιστεύω ότι σε τόσα σοβαρά ζητήματα, εξαπατάται ήδη τον εαυτό σας όταν επιδιώκεται να εξαπατήσετε τους άλλους. Γιατί, εδώ, αυτοί τους οποίους εξαπατάτε, είναι εκείνοι τους οποίους ισχυρίζεστε ότι υπηρετείτε – το λαό. Του προσφέρετε κακή υπηρεσία κρατώντας τον στο σκοτάδι...»
Tην τόλμη του Ζιντ χαιρέτησαν τότε ο Ζαν Πολ Σαρτρ και ο Αλμπερτ Καμί, χαρακτηρίζοντας τη στάση του πρωτοπόρα και γενναία.
Διαιρωτούμαι λοιπόν αν όλοι εμείς που ζήσαμε και σπουδάσαμε στην Σοβιετική Ενωση που διακρίναμε ότι αυτό που εφαρμόζεται δεν είναι ο σοσιαλισμός που ονειρευτήκαμε, επιστρέφοντας στις πατρίδες μας μιλούσαμε για τα κακώς έχοντα, μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι, μπορούσαμε μέσω των κομμάτων μας να πιέσουμε προς μεταρρυθμιστικές, δημοκρατικές και άλλες αλλαγές, αντί να χειροκροτούμε και να βλέπουμε με απάθεια την πορεία του σοσιαλισμού προς την κατάρευση.

 Α.Π.

17.5.2011

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ