Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

                                    ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ- ΠΕΔΡΟ ΧΟΥΑΝ  ΓΚΙΟΥΤΙΕΡΕΣ

  

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, ίσως το καλύτερο του Γκιουτιέρες που σε ταξιδεύει στην καρδιά της Κούβας, γνωρίζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό τους κατοίκους, την ομορφιά του πολυτάραχου αυτού νησιού της Καραϊβικής. Δε λείπει και η κριτική του συγγραφέα προς το σοσιαλιστικό σύστημα και πως εφαρμόζεται στην Κούβα αν και στα προηγούμενα βιβλία του   είναι πιο έντονο το στοιχείο αυτό.

Ο Γκιουτιέρες συνθέτει μια απολαυστική ιστορία μέσα από ταξιδιωτικές περιγραφές, συνομιλίες και γλέντια, σκέψεις και συναντήσεις με πληθώρα πραγματικών προσώπων όπως καλλιτέχνες, καρβουνιάρηδες, φίλους, ερωμένες και τραβεστί.

Μια φρενήρης διαδρομή  στην οποία ο αναγνώστης θα γνωρίσει σε τούτες τις σελίδες μια χώρα που βράζει, αλλάζει, εκπλήσσει και αιχμαλωτίζει.
Να ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
….¨΄Ο καρόδρομος ήταν στενός. Δεξιά και αριστερά ορυζώνες με το ρύζι να ωριμάζει. Οι αγρότες μαζεύουν τα δεμάτια με τα πράσινα στάχυα. Από το δρόμο φαίνεται όμορφο. Αλλά οι αγρότες είναι χωμένοι στη λάσπη με τις ώρες, μέχρι τα γόνατα ή ακόμα πιο πάνω. Είναι ανθυγιεινό. Με τα χρόνια κολλάνε μικρόβια και εμφανίζουν ασθένειες στα οστά και τις αρθρώσεις. Τα λιγοστά σπιτάκια είναι πολύ απλά. Ελάχιστα με τούβλα και καλή τσιμεντένια στέγη. Τα περισσότερα είναι ξύλινες καλύβες με στέγη από "γκουανό". Η μαλακία είναι ότι αυτή την ώρα, με τον ήλιο που βγαίνει και αντανακλάται στο νερό και στο πράσινο των ωριζώνων, μετά διάσπαρτα σπιτάκια, είναι όμορφα. Είναι μια τουριστική καρτ ποστάλ. Το αιώνιο δίλημμα του καλλιτέχνη: Να παραμείνει στην επιφάνεια του θέματος, να κάνει κάτι όμορφο και να μη δυσαρεστήσει κανέναν ή να ρισκάρει, να εμβαθύνει, να χωθεί στη λάσπη μέχρι τ ’ αρχίδια και να τραβήξει δυνατές φωτογραφίες, που θα ενοχλήσουν επειδή θα είναι ωμές και αποκαλυπτικές.

Ο φωτογράφος που φτιάχνει την τουριστική καρτ ποστάλ θα είναι ένας αδιάφορος καιροσκόπος που πορεύεται, αποφεύγοντας τα προβλήματα στη ζωή του. Εκείνος που θα βουτήξει στη λάσπη μαζί με τους αγρότες θα βγάλει αξέχαστες και ασυνήθιστες φωτογραφίες, ίσως ακόμα και πρωτότυπες, αλλά θα θεωρηθεί «σπαζαρχίδης» επειδή αποκαλύπτει το δυσάρεστο».

Και ένα άλλο απόσπασμα για τους φοβίες των ανθρώπων:

….¨Όλοι έχουμε φόβους και φοβίες. Λιγότερο ή περισσότερο κρυφούς. Πρέπει να οργανώνουμε το μικρό μας προσωπικό απόθεμα. Και να το φιλάμε. Να χαιδεύουμε αυτούς τους φόβους. Να τους κανακεύουμε. Ούτε να τους απορρίπτουμε ούτε να κάνουμε σαν να μην υπάρχουν και να τους αγνοούμε. ¨Όχι. Ακριβώς το αντίθετο. Να τους αγαπάμε και να τους χαϊδεύουμε. Κατ’ αυτό τον τρόπο, σιγά σιγά, διαλύονται μέσα μας. Ακριβώς όπως αποδεχόμαστε το φως και τις σκιές μας Την αγγελική και τη διαβολική πλευρά μας. Το αρσενικό και το θυλικό κομμάτι μας. Παιδιά και ενήλικες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε θαρραλέοι και φοβιτσιάρηδες. Ταυτόχρονα. Κι έτσι κυλάμε».

 

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ