Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ – ΖΑΝ ΚΟΡΜΙΕ

  


Μια πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφία του μεγάλου επαναστάτη, ίσως του μεγαλύτερου ανά τους αιώνες, βασισμένη σε αφηγήσεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά, από ανθρώπους που πολέμησαν μαζί του, από την κόρη του Ιλδα και τον προσωπικό του φίλο Αλπέρτο Γκρανάδο Χιμένες. Βασισμένη επίσης στο προσωπικό ημερολόγιο του Τσε το οποίο κρατούσε και ενημέρωνε από την απόβαση στην Κούβα το 1957 μέχρι την ημέρα που συνελήφθηκε στη Βολιβία -7.10.1967.

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του ξεδιπλώνονται στο βιβλίο, ο χαρακτήρας η προσωπικότητα, η ιδεολογία, η ανθρωπιά του.

Ως γνωστό ο Τσε καταγόταν από την Αργεντινή από πλούσιους γονείς και σπούδασε Ιατρική. Ένα οδοιπορικό όμως με τη μοτοσικλέτα στις φτωχές χώρες τις Λατινικής Αμερικής τον έκανε να τα αφήσει όλα και να αφοσιωθεί στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και την κοινωνική εκμετάλλευση, στον αγώνα για πιο δίκαιη κοινωνία.
¨Οσοι έχουν δει την ταινία «Το ημερολόγιο μιας μοτοσικλέτας» θα γνώρισαν το νεαρό Τσε και τον φίλο του Αλμπέρτο που έκαναν αυτό το ταξίδι ανακαλύπτοντας την άλλη όψη της Λατινικής Αμερικής, την όψη της φτώχειας και της καταπίεσης Και όπως ο σκηνοθέτης σημείωνε «ήταν ένα ταξίδι για την ανακάλυψη όχι μόνο της ταυτότητας σου και του που ανήκεις σ΄αυτόν τον κόσμο αλλά και ότι πραγματικά μπορείς να αλλάξεις αυτόν τον κόσμο»

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο είναι το ακόλουθο:
¨…. Γιατρός, πολέμαρχος πρεσβευτής, αγροτικός μεταρρυθμιστής, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας- έκανε τα πάντα. Αναφέρεται στην ήδη μακριά του καριέρα σε μια ομιλία που εκφωνεί στους υπαλλήλους της υπηρεσίας του:
«Ήθελα να θριαμβεύσω, όπως όλος ο κόσμος θέλει να θριαμβεύσει’ ονειρευόμουνα να γίνω ερευνητής, ονειρευόμουνα να δουλεύω ασταμάτητα, για κάτι που θα βοηθούσε καθοριστικά την ανθρωπότητα, αλλά αντιπροσώπευε κείνη την στιγμή για μένα μια προσωπική νίκη. ¨Ημουνα, όπως είμαστε όλοι, προιόν του περιβάλλοντος μου.
« Αφού πέρασα τις εξετάσεις μου, λόγω συγκεκριμένων συνθηκών κι ίσως επίσης του χαρακτήρα μου, άρχισα να ταξιδεύω στην Αμερική και τη γνώρισα ολόκληρη. Εκτός από την Αϊτή και τον Άγιο Δομίνικο. Επισκέφθηκα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες τις χώρες της Αμερικής. Λόγω των συνθηκών μέσα από τις οποίες ταξίδευα, στην αρχή ως φοιτητής και στη συνέχεια ως γιατρός, ήρθα από κοντά αντιμέτωπος με τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες, την αδυναμία θεραπείας κάποιου παιδιού λόγω έλλειψης μέσων, την αποβλάκωση που γεννά η πείνα και από συνεχείς κακουχίες, σε τέτοιο βαθμό που η απώλεια ενός παιδιού να μην είναι παρά ένα περιστατικό άνευ σημασίας για κάποιον άνθρωπο, όπως συχνά συμβαίνει στις φτωχές τάξεις της αμερικάνικης χώρας μας. Άρχισα να διακρίνω πως υπήρχε κάτι ίσως πιο σημαντικό απ’ το να γίνω διάσημος ερευνητής ή να έχω μια σημαντική συμβολή στην ιατρική επιστήμη, κι αυτό ήταν να βοηθήσω τους ανθρώπους.
¨Έχετε όλοι δει αυτά τα παιδιά που θα πίστευε κανείς από πρώτη άποψη, πως είναι οκτώ ή εννέα χρόνων, αν και στην πραγματικότητα είναι δεκατριών και δεκατεσσάρων χρόνων. Είναι τα γνήσια τέκνα της Σιέρα Μαέστρα, παιδιά της φτώχειας και της πείνας, είναι τα παιδιά του υποσιτισμού. Σε τούτη την μικρή Κούβα με τους τέσσερεις ή πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, με τους εκατοντάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς, με όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, όταν αυτά τα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά νύκτα στο σχολείο μας κι είδαν το ηλεκτρικό φως, είπαν πως τ’ αστέρια έπεσαν χαμηλά εκείνο το βράδυ. Σήμερα σπουδάζουν σε πραγματικά επίσημα σχολεία, όχι μόνο τα πρώτα γράμματα της αλφαβήτου, αλλά μαθαίνουν κάποιο επάγγελμα – κι επίσης τη δύσκολη επιστήμη του να γίνεις επαναστάτης……»

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ