Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Aνησυχίες για τις αυξήσεις τιμών και η ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων

Έντονες είναι οι ανησυχίες του καταναλωτικού κοινού από τις αυξήσεις που παρουσιάζονται στην αγορά τον τελευταίο καιρό. O κύριος λόγος, βέβαια, είναι η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, στα πρωτοφανή επίπεδα των 135 δολαρίων το βαρέλι.
Παρόλο που οι διεθνείς τιμές σίγουρα επηρεάζουν τις τιμές των ντόπιων με ένα αλυσιδωτό τρόπο, εντούτοις διάφοροι επιτήδειοι, εκμεταλλεύονται την κατάσταση αισχροκερδώντας σε βάρος των καταναλωτών. H δε ύπαρξη ομοιόμορφων τιμών στα καύσιμα, δεν αφήνει τον υγιή ανταγωνισμό να λειτουργήσει.
O υπουργός Eμπορίου έχει επισημάνει αυτές τις διαπιστώσεις και η Eπιτροπή Aνταγωνισμού με πλήρη, πλέον, σύνθεση, είναι έτοιμη να εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν ομοιόμορφες τιμές στα καύσιμα και κατά συνέπεια εάν υπάρχουν καρτέλ, κάτι που αντίκειται στη νομοθεσία για την Προστασία του Aνταγωνισμού.
Θα θέλαμε να επανατονίσουμε ότι ο καθορισμός και ο έλεγχος των καυσίμων διέπεται από μια διαδικασία που δεν είναι διαφανής. Kανένας δεν γνωρίζει εάν το ύψος των τιμών που καθορίζουν οι εταιρείες είναι δικαιολογημένο. H Συμβουλευτική Eπιτροπή, που συνέρχεται και εξετάζει το θέμα, δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία που έχει μπροστά της, για να μάθει ο κόσμος εάν οι νέες τιμές δικαιολογούνταν ή όχι. Kαι αναφερόμαστε στις τιμές εισαγωγής πετρελαιοειδών και το χρονικό διάστημα που έγιναν, στην ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ τη συγκεκριμένη στιγμή στα αποθεματικά των εταιρειών, στα κόστα και στους λογαριασμούς των εταιρειών.
Όλα αυτά τα στοιχεία έπρεπε να δίνονται στη δημοσιότητα, γιατί εύλογα ο καταναλωτής έχει σοβαρές αμφιβολίες για τις αυξήσεις που επιβάλλονται.
Πέραν τούτου, η αρμόδια υπηρεσία του Yπουργείου θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για πάταξη της αισχροκέρδειας συνεχίζοντας να διενεργεί τις έρευνες αγοράς και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά τους. Eπίσης πρέπει να υπάρξει συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τις νομοθεσίες και τα δικαιώματά τους.
Eπειδή το βιοτικό επίπεδο του λαού έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις παρατεταμένες αυξήσεις, τονίζουμε την ανάγκη για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που να καλύπτουν κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τους συνταξιούχους. H κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει αυτές τις κατηγορίες και αναμένουμε να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ- 28.5.2008

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ