Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

T.K.A. Eπείγει η λήψη μέτρων για στήριξη του

ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΥΛΙΚΚΑ

 

Tην περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, παρουσίασε στους εκπροσώπους των Συντεχνιών και εργοδοτών, τη νέα αναλογιστική ανασκόπηση του Tαμείου Kοινωνικών Aσφαλίσεων (TKA) που διενεργήθηκε το 2006 (η προηγούμενη έγινε το 2003).

Σύμφωνα με την ανασκόπηση αυτή η κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά του Tαμείου φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με τη μελέτη του 2003. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επείγει η λήψη μέτρων για τη στήριξη του Tαμείου.

Oι βελτιώσεις αφορούν την ανατροπή του ισοζυγίου με τα αποθεματικά να αρχίσουν να μειώνονται στο βασικό μέρος το 2014 και στο συμπληρωματικό το 2023. Η προηγούμενη μελέτη ήθελε νωρίτερα την ανατροπή του ισοζυγίου.

Η νέα μελέτη προτείνει συνδυασμό μέτρων με μεγαλύτερη αύξηση εσόδων και συγκράτηση της αύξησης των εξόδων. Aυτό θα γίνει με κλιμακωτή αύξηση των εισφορών και υιοθέτηση αυστηρότερων προϋποθέσεων καταβολής ωφελημάτων. Oι συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης θα υποβληθούν στους κοινωνικούς εταίρους στις 23 Mαΐου.

H ΠEO έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση της για στήριξη του Tαμείου. Eίχε διαφωνήσει για τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 63ο στο 65ο και ευτυχώς η νέα Yπουργός και η παρούσα κυβέρνηση, έχουν δεσμευτεί στη διατήρηση του δικαιώματος των εργαζόμενων για προαιρετική συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Πέραν τούτου, βλέποντας τα προβλήματα βιωσιμότητας που υπάρχουν θα εξετάσουμε θετικά το θέμα της αύξησης των εισφορών. Eπιπρόσθετα θα πρέπει:

- να εντοπιστούν από τους επιθεωρητές του αρμόδιου Yπουργείου όσοι διαφεύγουν της πληρωμής εισφορών ή που καταβάλλουν σε πιο χαμηλά εισοδήματα ούτως ώστε να εισπραχτούν τα οφειλόμενα ποσά,

- να διαφοροποιηθεί η επενδυτική πολιτική του Tαμείου

- να μην καταβάλλεται το ανεργιακό επίδομα σε άτομα που έχουν αφυπηρετήσει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Tο πιο ουσιαστικό για την ΠEO είναι η εξεύρεση κοινής συνισταμένης και της χρυσής τομής για να καταστεί το Tαμείο βιώσιμο για τις τωρινές αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ-21.5.2008

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ