Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

           ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ

   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Α. ΠΑΥΛΙΚΚΑ

 Σημείωμα του Ανδρέα Παυλικκά

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης.

Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

Η ιδέα για να εκδώσω αυτό το βιβλίο προήλθε όταν πολλοί φίλοι και συνεργάτες και εργαζόμενοι που έρχονταν στο γραφείο μου κοίταζαν τις φωτογραφίες που είχα στο τοίχο και διαιρωτούντο πιο μέρος είναι αυτό, αν  είναι στην Κύπρο  κ.λ.π.

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ όλο αυτό το πλούτο των φωτογραφιών με τον κόσμο, για να γνωρίσει την πανέμορφη Κυπριακή φύση που πολλές φορές στα πλαίσια της καθημερινότητας την προσπερνούμε ή ακόμα δεν την ταξιδεύσαμε, δεν την περπατήσαμε και δεν την είδαμε ποτέ.

Δεν είναι η πρόθεση μου να διαφημίσω τις ομορφιές της Κύπρου ως χώρα προορισμού τουριστών (άλλωστε αυτό είναι δουλειά άλλων). Στόχος μου είναι να μάθει ο Κύπριος και από τις δύο πλευρές του νησιού τον τόπο του, την πανέμορφη φύση που ανήκει σε όλους μας.

«Η φύση είναι γεμάτη ενέργεια, έγραφε η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Σεβκιούλ Ουλουντάγκ, αλλά δεν έχουμε το χρόνο να σταθούμε και να κοιτάξουμε γύρω μας». Δεν βλέπουμε τον ωραίο ουρανό πάνω από τα κεφάλια μας, δεν βλέπουμε πως η φύση είναι ο πιο μεγάλος καλλιτέχνης που ζωγραφίζει για μας πολύχρωμα λουλούδια,  την όμορφη ανατολή και το ηλιοβασίλεμα  κάθε μέρα.

Και η κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά, τα δικά της χρώματα μέσα  από το άλμπουμ θα δείτε φωτογραφίες του ίδιου μέρους σε διαφορετική εποχή, εξίσου όμως δυνατές και εντυπωσιακές.

Η κατεχόμενη πατρίδα μας είναι κι’ αυτή ένας παράδεισος ομορφιάς – με ατέλειωτες αμμουδιές, άγρια λουλούδια και βλάστηση, κάστρα και εκκλησίες (όσες βέβαια διασώθηκαν από τη βαρβαρότητα του εισβολέα).

Από τη μέρα που άνοιξαν τα οδοφράγματα γύρισα σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την κατεχόμενη γη μας απαθανατίζοντας ξεχασμένους τόπους και μέρη όμορφα και αγαπητά που κι αυτά ανήκουν σ’ όλους, ανήκουν στην Κύπρο μας.

Για μένα η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να βιώνεις εμπειρίες της ζωής. Καταγράφεις το ορατό και ανακαλύπτεις τυπώνοντας τις φωτογραφίες και το αόρατο, που μπορεί να ξέφυγε από το μάτι, όχι όμως και από το  φακό.

«Φωτογραφία, έλεγε ο διάσημος φωτογράφος της National Geographic Γουέντι Μακ Μέρντοκ, είναι να ζωγραφίζει κάποιος άλλος, ήτοι η μηχανή, αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Όταν επεξεργάζεσαι μια φωτογραφία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σβήνεις ένα κομμάτι, φωτίζεις καλύτερα ένα άλλο, προσθέτεις ή αφαιρείς στοιχεία, αυτή είναι η ζωγραφική όλων όσων έχουν ταλέντο να βλέπουν. Όλες οι εικόνες είναι καρποί της φαντασίας, ακαταμάχητα υποκειμενικές».

Απολαύστε λοιπόν τις φωτογραφίες του άλμπουμ αυτού, γνωρίστε τη φύση, γνωρίστε την Κύπρο μας.

Χωρίς πολλά λόγια, μια φωτογραφία αξίζει 1000 λέξεις! Μια ρήση που την έχουν κάνει βίωμα οι διάσημοι φωτογράφοι της National Geographic.

Σημ. Η λέξη «μέθεξη» που χρησιμοποίησα ως τίτλο του βιβλίου σημαίνει  συνάντηση, συμμετοχή, ταύτιση με αντικείμενα ή ιδέες. 

  

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΟ

Η απόφαση του φίλου Ανδρέα Παυλικκά να αποτυπώσει σε βιβλίο μια μακρόχρονη προσπάθεια η κατάληξη της οποίας ήταν και είναι χιλιάδες φωτογραφίες,  που λήφθηκαν στην Κύπρο αποτέλεσε για το γράφοντα ύψιστη ικανοποίηση.

Άλλωστε συζητώντας μαζί του, μερικές φορές πίεζα για να παρουσιασθεί το έργο του τουλάχιστο μέσα από μιαν έκθεση.

Η απόφαση του να εκδώσει το καλύτερο κατά την κρίση του μέρος του φωτογραφικού υλικού που έχει στα χέρια του είναι ότι καλύτερο.

Λειτουργώντας με τα αισθήματα, την καρδιά αλλά και το μυαλό, ο Ανδρέας σαν ιερουργός απευθύνει κάθε φορά που φωτογραφίζει, ένα ύμνο στο τόπο που γεννήθηκε, την πατρίδα του, την Κύπρο.

Αυτή η λειτουργία ήταν πάντα η ίδια και όταν ακόμα χρησιμοποιούσε την πιο φθηνή φωτογραφική μηχανή που έπεφτε στα χέρια του.

Με μάτι ικανό να διακρίνει κάτι περισσότερο από άλλους ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους μια μηχανή, ίσως και πανάκριβη, δίνει μέσα από την θεώρηση της ψυχής του όχι μόνο το είδωλο που αποτυπώνει αλλά και ένα κομμάτι από τις πολλές ευαισθησίες του και οι οποίες πιστεύω ότι αποτελούν και το μηχανισμό που ενεργοποιεί το ταλέντο του.

Μέσα από αυτή την προσέγγιση θα ήταν λάθος να μην σημειώσουμε την απουσία του υπερφίαλου, ενός στοιχείου που πάντοτε προσδίδει πρόσκαιρο κέρδος ή να ξεχάσουμε την σεμνότητα της προσπάθειας που χαρακτηρίζει τη δουλειά του Ανδρέα.

Συγχαρητήρια απευθύνω στο φίλο Ανδρέα, και εύχομαι όλοι όσοι αγαπούν το τόπο μας να ρίξουν ενδιαφέρουσα ματιά στην έκδοση.

Αυτή η δουλειά  έρχεται να συμπληρώσει και το συγγραφικό έργο του Ανδρέα, το οποίο καταπιάνεται όπως είναι γνωστό με ζητήματα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου και το οποίο έτυχε πολύ θετικής κριτικής.

 

Νιόβρης 2006

Δημήτρης Κωνσταντίνου

 

 

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ