Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

 

 

«ΑΚΑΜΑΣ» - Μια ταινία, ένας έρωτας με φόντο

την νεώτερη Κυπριακή ιστορία

 

Παρακολούθησα την περασμένη εβδομάδα την πολυσυζητημένη κυπριακή ταινία «ΑΚΑΜΑΣ» του Πανίκκου Χρυσάνθου.

Η ταινία είναι μια ιστορία αγάπης ενός τουρκοκύπριου και μιας ελληνοκύπριας με φόντο την νεώτερη ταραγμένη ιστορία της Κύπρου-από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι την εισβολή. Είναι μια ταινία καλογυρισμένη, ποιοτική με εξαιρετική φωτογραφία (η ομορφιά του Ακάμα παρουσιάζεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια-τα κυκλάμινα, οι λαλέδες, η σπάνια χλωρίδα ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού  δίδουν μια ανεπανάληπτη εικόνα της κυπριακής φύσης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσπάθησε να επιβάλει σχετική λογοκρισία, ενώ οι πολέμιοι της ταινίας ισχυρίζονται ότι η ταινία αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια.

   Το κύριο μέρος της επιχειρηματολογίας  περιστρέφεται στον ισχυρισμό ότι ο Ευαγόρας που εμφανίζεται στο έργο ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ είναι ο Παλληκαρίδης και ότι ο συγγραφέας «εξευτελίζει το λόγο και το ρόλο του λαμπρού και καταξιωμένου κύπριου ηρωομάρτυρα».

Είναι γνωστό ότι ο σκηνοθέτης διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό. Και πράγματι αν κάποιος δει την ταινία θα διαπιστώσει ότι ο Ευαγόρας της ταινίας ήταν ένας από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που ερωτεύθηκε η ελληνοκύπρια Ροδού και που σκοτώθηκε από τους άγγλους μετά από την προδοσία ενός ελληνοκύπριου, αφού προηγούμενα ο ίδιος σκότωσε ένα ελληνοκύπριο - κατά τους ισχυρισμούς τους- προδότη  στην εκκλησία (σημ. Ο 17χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε από τους άγγλους και δεν σκότωσε κανένα προδότη στην εκκλησία).

Έχουμε μάθει να ζούμε με αυταπάτες ψευδοευσοβοποθισμούς και ψευδοπαλικαρισμούς, έχουμε μάθει να κατηγορούμε τους ξένους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Εθελοτυφλούμε και δε θέλουμε να δούμε τα δικά μας σφάλματα που έχουν τις ρίζες τους από τις δεκαετίες του ’50 και ΄60 και που ο σκηνοθέτης μεταφέρει με αντικειμενικότητα άσχετα αν οι πολέμιοι της ταινίας ισχυρίζονται ότι το έργο δεν είναι ισορροπημένο και ότι προβάλλονται περισσότερο οι τουρκοκύπριοι σαν ψύχραιμοι και λογικοί σε αντίθεση με τους ελληνοκύπριους που είναι σωβινιστές και εθνικιστές.

Και όμως στο έργο παρουσιάζεται μια κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που ισχύει και σήμερα. Πόσοι ελληνοκύπριοι θα έδιδαν την κόρη τους σ’ έναν τουρκοκύπριο; Πόσοι ελληνοκύπριοι εκφράζονται με το «βρωμότουρτζιοι» και το «τζιείνοι ποτζιεί και μείς ποδά» ή με το «καλός τούρκος, ο νεκρός τούρκος». Αλλά οι εθνικιστές και σωβινιστές παρουσιάζονται και στην άλλη πλευρά, στην αρχή με την ΤΜΤ και αργότερα με τους γκρίζους λύκους. Σε κάποια πλάνα της ταινίας ιδιαίτερα μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία παρουσιάζεται και αυτή η εικόνα.

Και είναι η δράση και οι πράξεις των εθνικιστών, η δράση αυτών που είχαν και έχουν σαν λάβαρο την μητέρα πατρίδα – και στις δύο πλευρές- που μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι η δράση των ιδίων κύκλων που  και σήμερα υπονομεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια για λύση και επανένωση του νησιού.

Πιστεύω ότι αξίζει να δείτε την ταινία και να κρίνεται ανάλογα αν είναι μονόπλευρη ή ισορροπημένη ή αν τα νοήματα που πηγάζουν απ’ αυτήν είναι διαχρονικά και ισχύουν και σήμερα.

Υπόθεση: Ένας Τουρκοκύπριος ο Ομέρης ερωτεύεται την κόρη του ελληνοκύπριου βοσκού, αλλά εκείνη, είναι δοσμένη σ’ έναν αντάρτη της ΕΟΚΑ, που έχει το ψευδώνυμο Ευαγόρας. Ο Ομέρης για να την κερδίσει, αποδέχεται να βοηθήσει την ΕΟΚΑ, να γίνει και αυτός ήρωας στα μάτια της Ροδούς. Τελικά, ο Ευαγόρας προδίδεται από ένα  ελληνοκύπριο καταδότη και δολοφονείται από τους Άγγλους. Ο Ομέρης καταφέρνει και γίνεται ο ήρωας της Ροδούς, όμως βιώνουν τον έρωτά τους με φόντο  την πολυτάραχη κυπριακή ιστορία - ΕΟΚΑ, ανεξαρτησία, συγκρούσεις του 1963, πραξικόπημα,  εισβολή και διαχωρισμός των Ελλήνων από τους Τούρκους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ

Λευκωσία 12/4/2007

 

 

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ