Επιλέξτε γλώσσα:  

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ - 18 2013f Feb 2013

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταστροφή, μας ανάγκασε και πάλι να σκεφτούμε τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ζούμε στο σύνολο τους, και ήταν ο Μάρξ ο οποίος προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός θα γίνει παγκόσμιος, και ότι οι ανισότητες θα ενταθούν σε μέγιστο βαθμό».

ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ - 25 2007f Aug 2007

Έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο φωτογραφιών, ένα άλμπουμ, που παρουσιάζει τις ομορφιές της Κύπρου – ελεύθερης και κατεχόμενης. Οι 500 φωτογραφίες είναι η επίμονη δουλειά αρκετών χρόνων και η δύσκολη επιλογή από 10000 και πλέον εικόνων που τράβηξα, περιδιαβάζοντας και τις δυο πλευρές της Κύπρου, πολλές φορές σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.

 

Σημαντικές διαπιστώσεις της έκθεσης

του ΙΝΕΚ- ΠΕΟ

  Ανδρέα Παυλικκά

Οικονομολόγου- Ερευνητή

 

Πολύ σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) που παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη πριν λίγες ημέρες, συμπεράσματα που άπτονται της κατάστασης της Κυπριακής Οικονομίας και επίκαιρων εργασιακών θεμάτων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι:

(1)   Oι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας σε ότι αφορά τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, είναι από τις καλύτερες μεταξύ των 16 πιο προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού αυτού.

(2)   Οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου παρουσιάζουν αυξήσεις στον τομέα των Κατασκευών αλλά υστερούν ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός τεχνολογικής αναβάθμισης είναι πολύ αργός.

(3)   Παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης, η οποία όμως αφορά κυρίως χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

(4)   Η αύξηση του ΑΕΠ κατά την τελευταία πενταετία (2002-2006) δεν επιτεύχθηκε με αυξήσεις της παραγωγικότητας, αλλά με αύξηση του αριθμού απασχολούμενων και μάλιστα χαμηλά αμειβομένων.

(5)   Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Κύπρο για τα χρόνια 2004-2006, παρουσίασε μείωση κατά 2,2%, ενώ είναι κατά 16% χαμηλότερο από το μέσο όρο των 15 «παλιών»χωρών της Ε.Ε.

Οι πιο πάνω τεκμηριωμένες διαπιστώσεις, βοηθούν το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην επεξεργασία της πολιτικής αιτημάτων, αφού η κατάσταση και τα προβλήματα της οικονομίας καθώς και τα εργασιακά ζητήματα, προσεγγίζονται πιο ορθολογιστικά και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και δίνουν το δικαίωμα για διεκδίκηση ωφελημάτων πέραν της αύξησης της παραγωγικότητας εργασίας.

Η διαπίστωση ότι το μοναδιαίο εργατικό κόστος παρουσιάζει μείωση, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των εργοδοτών για το ψηλό, τάχατες εργατικό κόστος και ενισχύει την επιχειρηματολογία του συνδικαλιστικού κινήματος ότι ο δείκτης αυτός δεν αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ έχει πλέον καθιερωθεί στην κυπριακή κοινωνία για την επιστημονικότητα, την τεκμηριωμένη ανάλυση και παρουσίαση των στοιχείων της οικονομίας και της απασχόλησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 2.4.2007

 

 

ΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΙΣ

 

» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

» ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

» ΓΝΩΜΙΚΑ-ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

» ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

» ΝΕΑ

» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ